Külföld

Brüsszel nem adja fel: újra itt a migránskvóta

Babiš leszögezte: Csehország továbbra is maga fogja meghatározni befogadási politikáját – A római kormány attól tart, hogy nyáron megnő az olasz partokra érkezők száma

Nem lesz egyszerű dolga az Európai Bizottságnak az új uniós menekültügyi rendszer terveinek elfogadtatásával. Annak ellenére, hogy korábban kudarcba fulladt a kötelező kvóta bevezetése, Brüsszel tovább erőltetheti a migránsok automatikus elosztását. A kérdés megosztja az EU-t, a V4-ek határozottan elutasítják a kvótarendszert.

Miután Málta a szolidaritás hiányával vádolta meg az európai uniós tagállamokat a hétvégén, az Európai Bizottság (EB) közlése szerint három ország jelentkezett, hogy átvenne migránsokat azon bevándorlók közül, akiket Málta ideiglenesen befogadott. A több mint négyszáz menedékkérőt a vallettai kormány hetekre kirándulóhajókon helyezte el a kötelező karantén idejére. A dpa német hírügynökség szerint eddig Portugália, Franciaország és Luxemburg vállalta, hogy befogad közülük bevándorlókat.

Az EB szóvivője az MTI szerint hétfői sajtótájékoztatóján megkönnyebbülését fejezte ki, hogy véget ért a 420 menedékkérő többhetes veszteglése a máltai partoknál. Hozzátette, hogy a bizottság az új menekültügyi szabályozás keretében fenntartható megoldást szeretne találni az olyan migránsok megmentésére, akik tengeri úton érkeznek Európába.

A Corriere della Sera című olasz lap még hétfőn írt arról, hogy Olaszország, Spanyolország, Görögország, Ciprus, valamint Málta levelet írt az Európai Bizottságnak, amelyben a migránsok kötelező és automatikus elosztásának bevezetését sürgették. Luciana La­morgese olasz belügyminiszter az újság szerint attól tart, hogy a nyári hónapokban megnő az országába érkező migránsok száma. A tárcavezető a hétvégén felvette a kapcsolatot Tunéziával, hogy kidolgozzanak egy közös stratégiát az illegális migráció megfékezésére.

Korábban Szlovénia, Észtország és Lettország, valamint a visegrádi négyek szintén levélben jelezték az uniós bizottságnak, hogy határozottan elutasítják a kötelező kvótát.

Csehország miniszterelnöke a V4-ek álláspontját is megerősítve a Právo című napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában azt mondta: Prága számára továbbra is elfogadhatatlan, hogy Brüsszel kötelező kvótarendszert vezessen be az illegális bevándorlók elosztására. Andrej Babiš hozzátette: Csehország ezen túl is maga fogja meghatározni befogadási politikáját. A baloldali Právo brüsszeli körökre hivatkozva azt írta, a kötelező kvótákat az EB által kidolgozott új uniós migrációs és befogadási stratégia tartalmazza. A migránsok szétosztását támogatja Németország is, amely júliustól az unió soros elnöki tisztségét fogja betölteni fél éven keresztül.

Az EB becslése szerint egyébként – miután Törökország februárban úgy döntött, megnyitja a határokat a területén élő migránsok előtt Európa felé – közel tizenkétezer menedékkérő gyűlt össze a görög–török szárazföldi határon. A Madsack német médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztősége (RND) tegnapi közlése szerint közülük több mint négyszázötvenen jutottak át Görögországba.

Időközben közölte egy tunéziai tisztségviselő, hogy hajótörésben legalább húsz migráns életét vesztette Tunézia partjai előtt.

Kapcsolódó írásaink