Külföld

Antiszemita nézetek az Európába érkezett bevándorlók között

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzésében a tömeges bevándorlás és az antiszemitizmus összefüggéseit vizsgálja.

Antiszemita nézetek az Európába érkezett bevándorlók között
A 2015-ös migrációs válság számos téren indított be kritikus társadalmi, gazdasági és politikai diskurzust a tömeges illegális bevándorlás jelenségével kapcsolatban
Fotó: AFP/Elvis Barukcic

Az elemzésben különös tekintettel vizsgálják a bevándorló hátterű nyugat-európai közösségekben és a migránsok között tapasztalható antiszemita nézetekre és sztereotípiákra.

A tanulmányban bemutatják, hogy a tömeges bevándorlással és antiszemitizmussal kapcsolatos diskurzus hogyan nyert nagyobb teret a 2015-ös migrációs válságot követően, és a nyugat-európai zsidó közösségekben milyen aggodalmak merültek fel a jelenség kapcsán. Feltártákk azokat az eseteket, melyek során médiafigyelmet kapott migránsok antiszemita nézeteknek adtak hangot, vagy antiszemita támadásokat követtek el.

Az elérhető források alapján megvizsgálták, hogy mennyire voltak gyakoriak az antiszemita nézetek a nyugat-európai muszlim közösségekben a kétezres évek és a 2010-es évek elején. A több országra kiterjedően végzett kutatások átlagosan 50 százalékban határozzák meg az antiszemita nézetek hallgatólagos vagy nyílt elfogadását az európai muszlim lakosság körében.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

A migráció veszélye még nem múlt el

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán: Egy erősödő Magyarország emlékezett meg Trianon századik évfordulójáról, az elmúlt tíz évben szakítottunk a belénk nevelt kishitűséggel