Külföld

Újabb járványügyi intézkedések

Mobilalkalmazások és kötelező karantén a koronavírus terjedése ellen

A következő napokban elérhetővé válik a lakosság számára az a mobilalkalmazás, amely jelzi a felhasználóknak, ha koronavírus-fertőzött személlyel léptek kapcsolatba – nyilatkozta Jens Spahn német egészségügyi miniszter tegnap a Rheinische Postnak.

Az alkalmazás fejlesztése a vírus németországi megjelenése óta folyik, és a kormányzat nagy reményeket fűz hozzá a járvány megfékezését illetően. Spahn – utalva a korábban felmerült aggodalmakra – jelezte, az alkalmazásnak szigorú adatvédelmi követelményeknek kell megfelelnie, és az sem mellékes szempont, hogy ne merítse le a telefonokat. A berlini kormány többször is hangsúlyozta korábban, hogy az alkalmazás használata teljesen önkéntes és anonim.

Négy olasz tartományban tegnap már megkezdődött egy hasonló alkalmazás, az Immuni használata, és a jövő héttől az egész országra kiterjesztik. Domenico Arcuri járványügyi kormánybiztos szerint ez hatékony módja a tünetmentes fertőzöttek felkutatásának. Az Immuni májusra tervezett indulása eddig adatvédelmi aggályok miatt csúszott.

Az Egyesült Királyság is felvette a kesztyűt a járvánnyal szemben, tegnap életbe lépett az a kormányzati rendelkezés, amely szerint kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről az Egyesült Királyságba érkezőknek. A karantént „megúszni” nem lehet: a külföldről beutazóknak, még a briteknek is, az utazás előtt online ki kell tölteniük egy úgynevezett helyszín-azonosító kérdőívet, amin jelzik, hol töltik majd a következő két hetet, majd ezt érkezéskor igazolniuk kell. Ha elmulasztották, százfontos, azaz több mint 38 ezer forintos büntetéssel sújthatják őket. A későbbiekben még költségesebb büntetésekre számíthatnak azok, akik megszegik a kéthetes karantén szigorú szabályait. A korlátozás nem aratott osztatlan sikert, a turisztikai ágazat legnagyobb szereplői – mint a British Airways és a Ryanair – jogi eljárást kezdeményeznek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom