Külföld

Tömegek indulhatnak el Afrikából a vírus miatt

Sajtóhírek szerint bevándorlók rátámadtak egy karanténhajó legénységére Málta partjai közelében – Újra migránsokat ment a Sea-Watch 3 civil hajó a Földközi-tengeren

A szolidaritás hiányával vádolja az uniós tagállamokat a máltai vezetés, Lengyelország pedig ismét elutasította az illegális migránsok elosztását az EU-n belül, miközben egy német miniszter arra figyelmeztetett, hogy menekülthullámok indulhatnak Afrikából Európa felé.

Tömegek indulhatnak el Afrikából a vírus miatt
A görög kormány meghosszabbította a kijárási tilalmat a menekülttáborokban
Fotó: AFP/Manolis Lagoutaris

Három hónap után újra kihajózási engedélyt kapott a Földközi-tengeren embereket mentő Sea-Watch 3 mentőhajó. Erről a járművet működtető Sea-Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) számolt be a múlt hét végén a Twitteren, hozzátéve: a hajó elindult Líbia felé, hogy folytassa tevékenységét az észak-afrikai ország partjai közelében található kutatási és mentési övezetben. A Die Zeit című német lap emlékeztetett, a civilek legutóbb februárban tettek partra csaknem kétszáz menedékkérőt a szicíliai Messinában.

Haladéktalanul Afrika segítségére kell sietnie az Európai Uniónak a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős német miniszter szerint. Gerd Müller a Rheinische Post című lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta: a járvány miatt újabb, az EU felé tartó menekülthullámok keletkezhetnek Afrikában, ahol már a kórokozó megjelenése előtt is drámai élelmezési és gazdasági válság volt. Müller szerint az uniónak el kell indítania egy azonnali programot Afrika és a közel-keleti térség támogatására.

A máltai kormány a szolidaritás hiányával vádolta az uniós tagállamokat, miután bejelentette, ideiglenesen befogad négyszáz migránst, akiket a járvány miatt kirándulóhajókon helyeztek el a kötelező karantén idejére. Közleményük szerint azért döntöttek így, mert nem akarják veszélyeztetni a bevándorlók és a hajókon tartózkodó legénység életét, azonban állításuk szerint a menedékkérőket egyetlen európai ország sem hajlandó befogadni.

Nem megerősített hírek szerint egyébként az egyik, Málta partjai közelében tartózkodó hajó legénységét megtámadták a bevándorlók.

Határozottan elutasította a lengyel kormány az illegális bevándorlók elosztását az uniós tagállamok között. Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter hétfői varsói sajtóértekezletén hozzátette: a kormány nem idegengyűlöletből, hanem józan megfontolásból cselekszik így. Múlt hét pénteken a négy visegrádi ország, valamint Lettország, Észtország és Szlovénia közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben tiltakoztak az uniós menekültelosztási terv ellen.

A görög kormány meghosszabbította a menekülttáborokra vonatkozó kijárási tilalmat. A Der Spiegel című lap közölte, hogy a járvány miatt érvényben lévő korlátozást június 21-ig hosszabbították meg. Az égei-tengeri szigetek zsúfolt menekülttáboraiban körülbelül 33 ezer migránst szállásoltak el, ezen felül hetvenezer ember él a szárazföldi befogadóközpontokban. A menedékkérők tömeges koronavírus-tesztelését májusban kezdték el, azóta több tucat fertőzöttet találtak.

Olasz titkosszolgálati források szerint egyébként húszezer migráns áll készen arra Líbiában és Tunéziában, hogy elinduljon Európa felé.

Gyújtogatások Lampedusa szigetén


Haragra gerjedt Lampedusa lakossága. Aggodalomra adhatnak okot a szigeten egyre növekvő migránsellenes megmozdulások. Múlt péntek éjszaka Lampedusa két kikötőjében gyújtottak fel ismeretlen elkövetők csónakokat, amelyeken illegális bevándorlók érkeztek a szigetre. Az összes tűzoltóegységet bevetették a lángok oltására, fekete füstfelhő fedte be a kikötőket. Az agrigentói ügyészség nyomozást indított ismeretlen elkövetők ellen. Lampedusa nem válhat gerillaharcok mezejévé – nyilatkozta Salvatore Vella ügyész, hangsúlyozva, hogy a növekvő zavargások súlyosan károsítják a sziget turizmusát. Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere összefüggést sejt az Európa kapuja-emlékmű napokban elkövetett meggyalázása és a gyújtogatások között. Véleménye szerint eltervezett lépésekkel gerjesztik a szigeten uralkodó feszültséget. Közben zavartalanul érkeznek a sziget partjainál kikötő migránshajók, legutóbb például két hajó fedélzetén összesen 110 illegális bevándorló.
(JD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom