Külföld

Minneapolis feloszlatja a rendőrséget

A minnesotai város tanácsa alapjaitól „teremtené újra” a közbiztonság rendszerét – Washingtonból egy hét után kivonták a Nemzeti Gárda egységeit

Donald Trump kivonta a Nemzeti Gárdát Washingtonból, miközben Minneapolis városi tanácsa úgy döntött: a rendőrségre a jelenlegi formájában nincs szükség.

Minneapolis feloszlatja a rendőrséget
Akcióban a minneapolisi rendőrök – lehet, hogy már nem sokáig
Fotó: AFP/Kerem Yucel

Bejelentette Minneapolis demokrata többségű városi tanácsa, hogy feloszlatják a városi rendőrséget. Lisa Bender, a városi tanács elnöke kijelentette: „eltökéltek vagyunk abban, hogy véget vessünk városunk és a minneapolisi rendőrség mérgező viszonyának, véget vessünk az eddig ismert rendőri politikának és újrateremtsük a közbiztonság rendszerét”. Jacob Frey, a város polgármestere nem támogatja a rendőrség feloszlatását, de közölte, hogy „fáradhatatlanul munkálkodik a mély, strukturális reformon és a rendőrség soraiban tapasztalható rendszerszerű rasszizmus megoldásán”.

A tüntetők több városban követelték a rendőrség finanszírozásának megvonását, erre azonban még vasárnap Paul DiGiacomo, a New York-i rendőrség nyomozói részlegének elnöke azt nyilatkozta: ez „recept a katasztrófára”. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója emlékeztetett arra, hogy New York város utcáit az elmúlt napokban elárasztották a vandálok, a gyújtogatók és a fosztogatók, s a város lakói rémületben éltek. Vajon ha nincsenek rendőrök, ki fékezné meg ezeket az erőszakos embereket? – tette fel a kérdést a kormányzó.

Időközben Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy kivonul a Nemzeti Gárda Washingtonból. A gárda tagjai csaknem egy hétig voltak jelen az amerikai fővárosban, miután a tüntetések erőszakba torkollottak, de ahogy az elnök fogalmazott a Twitteren: „a helyzet már tökéletesen ellenőrzés alatt áll”. Trump hangsúlyozta: ha kell a Nemzeti Gárda tagjai gyorsan visszatérnek.

Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere a múlt héten írásban kérte Donald Trumpot a Nemzeti Gárda kivonására. Az afroamerikai polgármesternő először óvatosan, majd nyíltan a tüntetők mellé állt, és a héten a Fehér Házhoz közeli kis teret átnevezte és kicseréltette az utcanév-táblát Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) táblára. Washingtonban egyébként még szombaton is több tízezren tüntettek a Fehér Ház előtt, és megrongálták Abraham Lincoln elnök emlékművét is.

A Nemzeti Gárda és a rendőrség megerősített jelenléte kapcsán egyébként Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter megjegyezte a Fox televíziónak, hogy az véleménye szerint csökkentette a vandalizmust és a fosztogatásokat
a George Floyd halála miatt és a rendőri erőszak elleni tiltakozásul kirobbant tüntetéseken.

Churchill szobra is áldozatul esett a tüntetőknek


A koronavírus-járvány miatti hatósági intések ellenére vasárnap is tízezrek vonultak az utcákra a brit nagyvárosokban a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakozva. Londonban több tízezres tömeg vonult a Temze déli oldalán nemrégiben felépült új amerikai nagykövetség elé, majd a parlamenthez. A tüntetés többnyire békés volt, de több csoport megtámadta a rendőröket. A Scotland Yard főparancsnoka közölte, hogy a megmozdulások számos résztvevőjét őrizetbe vették. A nyugat-angliai Bristolban a tüntetők ledöntötték és a kikötőben a vízbe dobták Edward Colston egykori rabszolga-kereskedő szobrát, aki vagyonát ugyanakkor Bristol felvirágoztatására költötte. A londoni megmozduláson néhányan Winston Churchill egykori miniszterelnök szobrát is megrongálták, azt kiabálva, hogy „rasszista” volt, hiába próbálták más tüntetők megvédeni az emlékművet. Boris Johnson miniszterelnök szerint a tüntetéseket felforgatták a bűnözők, és elárulták az ügyet, amit képviselnek.
(UT)

Kapcsolódó írásaink