Külföld

Új szelek fújnak Olaszországban

Paradoxonnak tartja Francesco Lollobrigida, hogy éppen az ígéreteit megszegő baloldal támadja a megválasztott magyar kormányt

Kudarcnak tartja a baloldali olasz kormány válságkezelését Francesco Lollobrigida, az Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia – FdI) frakcióvezetője. A jobboldali ellenzéki politikus a magyar koronavírus-törvényt érő római bírálatokra is reagált lapunknak.

Új szelek fújnak Olaszországban
Francesco Lollobrigida szerint pártja hitelességének és következetességének köszönheti növekvő népszerűségét
Fotó: MH

– Az Olasz Testvérek a 2019-es EP-választáson 6,4 százalékot ér el, egy év alatt majdnem tíz százalékot ugrott a népszerűsége a friss felmérések szerint. Mi az oka a Giorgia Meloni vezette párt erősödésének?

– Elsősorban a hitelességnek köszönhető, hogy egyre több állampolgár kötelezi el magát az FdI mellett. Az alapítás pillanatától kezdve egészen a mai napig az igazságot képviseltük. Akkor is, amikor az a szavazótáborunk megerősítését jelentette, de akkor is, amikor nem. A hiteles és következetes politika hosszú távon megtérül. Azokban a nehéz történelmi pillanatokban, mint amelyben jelenleg Olaszország van, hiteles és megbízható vezetőkre, pártokra van szükség, akik, amelyek képviselik az állampolgárok érdekeit és valódi szükségleteit.

– Hogyan kezeli Giuseppe Conte kormánya az egészségügyi vészhelyzetet?

– A kormány a támogatottságának kiszélesítésére próbálja felhasználni a koronavírus okozta vészhelyzetet, de sem korábban, sem a jelen pillanatban nem tudott olyan mértékű konszenzusra szert tenni, amely lehetővé tette volna az ország vezetését. A vészhelyzet leple alatt olyan lépéseket tettek, amelyeket normális esetben nem tehettek volna meg. Nap mint nap a demokrácia eltorzításával találjuk szembe magunkat. Az elkövetkező hónapokban azonban számos tartományban helyhatósági választásra kerül sor és biztosak vagyunk benne, hogy az állampolgárok egyértelműen kimondják, hogy elegük van a kormányból.

– Giorgia Meloni több alkalommal is kifejezte a magyar kormány iránti tiszteletét és elismerését. Az Olasz Testvérek legutóbbi párttalálkozójának díszvendége Orbán Viktor miniszterelnök volt. Magyarország kormányát az elmúlt hónapokban folyamatosan támadja az olasz main­-stream sajtó. Mit gondolnak erről a pártja tagjai?

– Pártunk elmélyülten tanulmányozta a magyar kormány koronavírus elleni küzdelemben hozott döntéseit. Mindenki előtt világos, mekkora paradoxon a Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök elleni médiahadjárat. Orbán Viktort szabad választásokon választotta az ország a vezetőjének, jelentős a szavazóbázisa. Ezzel szemben az olasz kormány tagjai nem szabad választások útján, hanem különböző szövetségek eredményeként kerültek hatalomra. A Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom azt ígérte a szavazóinak, hogy semmilyen körülmények között sem lépnek koalícióra, később a parlamentben azonban mégis szövetségre léptek egymással. Eléggé ellentmondásos, hogy pont ők mutogatnak ujjal a magyar miniszterelnökre, aki rendkívüli konszenzussal került hatalomra. Minden nép szabadon dönti el, hogy kit választ vezetőjének, persze csak akkor, ha lehetősége van rá. A parlamentnek is jogában áll rendkívüli hatalommal felruházni a kormányt, amikor pedig újra választásokra kerül a sor, akkor az állampolgárok ítéletet nyilváníthatnak a kormány tevékenységéről.

Kapcsolódó írásaink