Külföld

Történelmi szlovák bocsánatkérés

Igor Matovič megkövette a magyarokat a sérelmekért, Iohannis pedig visszadobta a Trianon-törvényt

A román elnök elkaszálta a Trianon megünneplését célzó törvényt, Felvidéken kisebb botrány támadt az MKP memoranduma után.

Újabb gesztust tett Igor Matovič szlovák kormányfő a felvidéki magyaroknak: közösségi oldalán bocsánatot kért „minden igazságtalanságért, amit azért kellett megélnetek, mert nem voltatok hajlandóak megválni az anyanyelvetektől”. Azt is írta: „a múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van. Lépjünk ki ezért az elkövetkező időkbe közösen, egymás oldalán, mindenki a saját anyanyelvével”. Ugyanakkor megértést kért „azon szlovákok számára a múltból, akik hasonló okokból szenvedtek főleg a 19. század második felében a Magyar Királyságban”, valamint kifejezte csalódottságát amiatt, hogy a keddi pozsonyi találkozót, amelyet kéznyújtásnak szánt a magyarok felé, a Magyar Közösség Pártja (MKP) azzal zavarta meg, hogy visszaélt az ünnepélyes meghívással, és nemzeti érzelmeket gerjesztő kéréseivel memorandumban fordult hozzá.

Az említett memorandum a Beneš-dekrétumok eltörlése mellett egyéb, a magyarság megmaradását elősegítő intézkedéseket kért, és mint az MKP később közölte, semmi olyasmi nem volt benne, ami ne lett volna része a párt évtizedek óta közismert programjának, a gesztusokat értékelni kell, de a megoldatlan kérdéseket is orvosolni. Mindenesetre számos szlovák politikus, például Peter Pellegrini volt miniszterelnök is elítélte a memorandumot és hasonlóképpen tett Ivan Korcok szlovák külügyminiszter, aki közölte: nem segíti a szlovák–magyar kapcsolatokat az MKP memoranduma.

Időközben Klaus Iohannis román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvény ellen. Emlékezetes, a nacionalista versengésbe feledkezett bukaresti parlament elsöprő többséggel megszavazta a jogszabályt, amelynek értelmében román lobogókkal kellett volna beborítani és rendezvényekkel teleszervezni Romániát a magyarság gyásznapján. Az elnök a törvény visszadobását többek között azzal indokolta, hogy nincsenek benne előírva szankciók az azt megszegőkkel szemben. Az elnök lépése miatt a törvénytervezetet kidolgozó Titus Corlatean szociáldemokrata szenátor nemzetellenes gesztust emlegetett. 

Kapcsolódó írásaink