Külföld

Fokozódik a migrációs helyzet az olaszoknál

Róma negyedei az illegális bevándorlók kezére kerültek, a kormány pedig a letelepítésükön fáradozik – figyelmeztetett Matteo Salvini volt belügyminiszter

Egyre nagyobb a feszültség Olaszországban a bevándorlás miatt, az illegális migránsok Rómában és Lampedusa szigetén is megkeserítik a helyiek életét. A jobboldali ellenzék vezetői tiltakoznak az áldatlan állapotok és a baloldali kormány bevándorláspárti politikája ellen.

Fokozódik a migrációs helyzet az olaszoknál
Salvini szerint a kormány magára hagyja az olaszokat
Fotó: AFP/NurPhoto/Andrea Ronchini

Az olasz főváros egyre több közterét tartják megszállás alatt a csoportokba verődött migránsok. A sajtó már hetek óta napi rendszerességgel ad hírt a Tiburtina vonat- és autóbusz-állomást birtokba vevő bandákról. A rendfenntartó erők mindennap kiürítik az állomás környékét, de tíz percen belül újrakezdődik a gettósodás.  

A Rómában uralkodó kaotikus állapotokkal kapcsolatban felháborodását fejezte ki a volt belügyminiszter, Matteo Salvini is. „Róma negyedei az illegális bevándorlók kezére kerültek, a kormány pedig a letelepítésükön fáradozik” – írta Facebook-oldalán a bevándorlásellenes Liga elnöke. „Őrület! Letelepítés és nyitott kikötők. Olaszország újraindításához biztonságra, a törvények tiszteletére, a hazánkba háborúskodást hozókkal szemben pedig zéró toleranciára lenne szükség. A kormány az ország határainak védelméről lemondva súlyos helyzetbe hozza és próbára teszi a jószándékú állampolgárok türelmét” – írta Salvini.

Az engedély nélküli, lepusztult migránsbarakkokban uralkodó embertelen körülmények ellen az Olasz Testvérek (FdI) párt is több alkalommal tiltakozott. „Bejelentéseinkre az illetékes szervek közönnyel válaszoltak. A százas csoportokat tömörítő migránsbarakkok biztonsági és higiéniás szempontból az ellenőrzés teljes hiányában működnek” – közölte Giorgia Meloni, a jobboldali ellenzéki párt elnöke Facebook-oldalán. Bejelentette, pártja a belügyminisztérium elé terjeszti a migránsbarakkok azonnali felszámolásának kérelmét, még mielőtt a kérdés társadalmi bombává válna.

A Lampedusa szigetén uralkodó tarthatatlan állapotok és a feltartóztathatatlan bevándorlási hullám elleni tiltakozásának adott hangot a helyi lakosság. A tengeri átkelés során életüket vesztett áldozatokra emlékező, 2008-ban felállított, Európa kapuja elnevezésű emlékművet fekete zsákokba csomagolták be ismeretlen tettesek. Az elkövetők szimbolikus megnyilvánulásukkal a bevándorláspárti kormánynak küldenék vissza az emlékművet, és azt üzenik, hogy a turizmusból és nem a bevándorlásból szeretnének megélni. A sziget polgármestere, Salvatore Martello a kormányhoz, illetve az Európai Unió illetékes szerveihez fordult a helyi közösség iránti szolidaritást és támogatást kérve, még mielőtt a növekvő gyűlölet kezelhetetlen állapotokat idézne elő.

Közép-Európa elutasítja a kvótát
 

Hét közép- és kelet-európai EU-tagállam levélben fejezte ki határozott ellenvéleményét az Európai Bizottságnak a migránsok európai uniós tagállamok közötti kötelező újraelosztási terve miatt – közölték Brüsszelben szlovén forrásokból pénteken az MTI szerint. A levelet Szlovénia mellett a visegrádi négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia –, valamint két balti állam, Észtország és Lettország írta alá. Ales Hojs szlovén belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a levéllel kívánják már előre jelezni az unió döntéshozó testületének, hogy a kötelező elosztás módszere nem fogadható el, más megoldást kell találni a menekültkérdés megoldására.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom