Külföld

Csökken a zsúfoltság a görög szigetek menekülttáboraiban

Az athéni kormány intézkedései ellen tüntettek migránsok

A görög hatóságok az év eleje óta közel tizennégyezer menedékkérőt szállítottak át az égei-tengeri szigetek menekülttáboraiból a szárazföldre – mondta tegnap a görög bevándorlási és menekültügyi miniszter

Csökken a zsúfoltság a görög szigetek menekülttáboraiban
Menekülttábor
Fotó: AFP/Louisa Gouliamaki

Nótisz Mitarákisz az MTI szerint közölte, hogy míg márciusban az égei-tengeri szigeteken lévő táborokban több mint 42 ezren voltak, ez a szám mostanra 32 247-re csökkent. Hozzátette azonban, hogy ez még így is jóval meghaladja a táborok befogadóképességét. Görögországban a napokban többször is tüntettek menekültek amiatt, hogy a kormány döntése értelmében június 1-jétől hat hónap helyett mindössze egy hónapot tölthetnek el az ideiglenes szállásokon menedékkérelmük pozitív elbírálása után. Képünkön a legutóbbi, athéni demonstráció résztvevői láthatók. A kabinet döntésével csökkentené a zsúfoltságot a táborokban, ugyanakkor sok bevándorló az utcára kerülhet – írta a Euronews portál. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa egyébként tegnap azonnali cselekvést szorgalmazott a Málta közelében, a vallettai kormány által bérelt turistahajókon elhelyezett több mint négyszáz migráns partra szállítása ügyében. Dunja Mijatovic fenntarthatatlannak nevezte a helyzetet, egyúttal felszólította Máltát, hogy biztosítsa a kimentettek azonnali és biztonságos partra szállítását. A vallettai kormány közben arra vár, hogy az Európai Unió tagállamai vállalják a hajókon tartózkodó migránsok befogadását, addig nem engedi őket partra szállni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom