Külföld

Nem csillapodik az erőszak az Egyesült Államokban

Keddi sajtótájékoztatóján New York kormányzója, Andrew Cuomo a rendőrséget okolta, mert nem vetett véget az amerikai nagyvárost a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni tüntetések mentén sújtó erőszaknak. Először fordult elő, hogy Cuomo különbséget tett a tüntetők, illetve az erőszakosan fellépők és fosztogatók között.

Nem csillapodik az erőszak az Egyesült Államokban
Lángokba borult üzlet Minneapolisban, ahol a múlt héten egy durva rendőri intézkedés során életét vesztette egy afroamerikai férfi
Fotó: Kerem Yucel / AFP

Mint megírtuk, már több mint 4400 randalírozót tartóztattak le a hatóságok az elmúlt napok amerikai baloldali szélsőséges demonstrációkkal kapcsolatban. A zendülések, fosztogatások, gyújtogatások azt követően robbantak ki, hogy egy rendőri intézkedés miatt meghalt egy afroamerikai férfi Minneapolisban.

Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves George Floydot, és egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, de hiába. Az áldozat a kórházba szállítás közben meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket, Derek Chauvint pedig gyilkosság vádjával őrizetbe vették.

Andrew Cuomo kormányzó „jobb munkára” szólította fel New York rendőrségét, leszögezve, hogy véleménye szerint keddre virradóra a rendőrök nem léptek fel hatékonyan a fosztogatók és általában a vandálok ellen. „Csalódott és dühös vagyok azért, ami az éjszaka történt. Ezek a fosztogatók, a bűnözők mindenkinek ártanak” - hangoztatta.

Rendőrök a Fehér Ház előtt Washingtonban
Rendőrök a Fehér Ház előtt Washingtonban
Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

Cuomo leszögezte: „a protestálókat meg kell különböztetni a fosztogatóktól”. Közölte, hogy New York városában meghosszabbítják a kijárási tilalmat, segítve ezzel a rendfenntartó erők munkáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „a kijárási tilalom nem a protestálóknak szól, nem a tüntetőket zaklatják ezzel”.

A demokrata párti politikus kifejtette, hogy ezekben a napokban több probléma összemosódik: a koronavírus-járvány, a békés tüntetések sora és a fosztogatások. Szerinte azonban el kell választani egymástól ezeket az ügyeket, és mindegyik külön választ illetve intézkedéseket igényel.

A békés tüntetőket Cuomo a támogatásáról biztosította. Mint fogalmazott: ezek az emberek „jobb Amerikát akarnak”.

Fosztogatók által szétvert üzlet New Yorkban
Fosztogatók által szétvert üzlet New Yorkban
Fotó: JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORT

New York város rendőrségének vezetője, Dermot Shea bejelentette, hogy a rendőrség biztosítani fogja, hogy „ne bűnözők uralják a várost”. Bill de Blasio, a város polgármestere pedig - utalva a keddre virradóra a rendőrök ellen elkövetett támadásokra - azt hangsúlyozta, hogy „bárki, aki rendőrre támad, mindannyiunk ellen intéz támadást”. Hozzáfűzte: „ez elfogadhatatlan és teljes erőnkkel küzdeni fogunk ellene”.

A metropoliszban egyébként az éjjel 700 erőszakos tüntetőt tartóztattak le.

A szövetségi fővárosban, Washingtonban, a városi rendőrség vezetője, Peter Newsham közölte: a keddre virradó éjjel több mint 300 tüntetőt vettek őrizetbe a kijárási tilalom megsértése, fosztogatás és betörés miatt. Muriel Bowser, Washington polgármestere bejelentette, hogy a városban kedden is érvényben marad a kijárási tilalom.

Fosztogatott zsákmányával sétáló ember Manhatten városrészében, New Yorkban
Fosztogatott zsákmányával sétáló ember Manhatten városrészében, New Yorkban
Fotó: Johannes EISELE / AFP

Wiliam Barr igazságügyi miniszter közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmazott: „jelentős előrehaladás történt a szövetségi főváros rendjének helyreállításában”. A tárcavezető azt ígérte, hogy még több erőforrást biztosítanak a rendfenntartó erők számára az erőszak elleni küzdelemhez mind Washingtonban, mind a környékén. „A kormányzat legalapvetőbb feladata, hogy biztonságot teremtsen az embereknek az életükhöz és jogaik gyakorlásához, s mi ennek a felelősségünknek a nemzet fővárosában eleget is fogunk tenni” - olvasható a közleményben.

Joseph Lengyel, a Nemzeti Gárda országos vezetője keddi sajtótájékoztatóján közölte: 29 tagállamban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban a gárda összesen 18 ezer tagját mozgósították, s várhatóan még többeket irányítanak majd az erőszakos tüntetők megfékezésére.

Lóháton demonstráló férfiak Houstonban, Texas államban
Lóháton demonstráló férfiak Houstonban, Texas államban
Fotó: Mark Felix / AFP

Lengyel hozzáfűzte, hogy a gárda több mint 42 ezer tagja a koronavírus-járvány elleni küzdelemben segédkezik.

Közben több hollywoodi színész és énekes is tiltakozott részben a rendőri erőszak, részben a tüntetéseken megnyilvánuló erőszak, részben pedig Donald Trump amerikai elnök politikája ellen. A rendőri erőszak ellen tiltakozók között van például Jamie Foxx, Arnold Schwarzenegger, John Cusack vagy Jennifer Lopez. Katherine Heigl színésznő arról írt az egyik közösségi portálon, hogy reményei szerint az örökbe fogadott kislánya, aki afroamerikai, már egy fajgyűlölettől mentes világban él majd. Taylor Swift és George Clooney Donald Trumpot bírálta.

Tüntető néz farkasszemet a rendőrökkel New Yorkban
Tüntető néz farkasszemet a rendőrökkel New Yorkban
Fotó: Scott Heins / GETTY IMAGES NOR

Borrell: Az EU a rasszizmus minden formáját elítéli

George Floyd halála megrázó és megdöbbentő, az Európai Unió elítéli a rasszizmus minden formáját - jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden, a fekete bőrű amerikai férfi rendőri erőszak nyomán bekövetkezett halálára és az azt követő tüntetésekre utalva.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Josep Borrell újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, „a szerencsétlen eset a hatalommal való visszaélés eredménye”. Minden társadalomnak figyelnie kell arra, hogy kerülje a túlzott erőszak alkalmazását - tette hozzá.

Kijelentette, az európaiak támogatják a békés tiltakozáshoz való jogot, ugyanakkor elítélnek minden erőszakos cselekedetet és a faji előítéleten alapuló gyűlölet minden formáját.

A főképviselő elszomorítónak nevezte a fekete bőrű férfi halálával végződő incidenst, és reményét fejezte ki, hogy az amerikaiak összefogva, egy nemzetként lesznek képesek kezelni a helyzetet és begyógyítani a sebeket.

Ferenc pápa: Elfogadhatatlan a rasszizmus minden formája és az utcai erőszak is

Ferenc pápa elítélte szerdán a rasszizmus minden formáját és az utcai erőszakot is azzal kapcsolatban, hogy egy héttel ezelőtt az egyesült államokbeli Minneapolisban rendőri erőszak áldozata lett egy afroamerikai férfi, George Floyd, valamint hogy ez erőszakos tüntetéseket váltott ki szerte az országban.

„Nem tűrhetjük el a rasszizmus, a kirekesztés semmilyen formáját, nem hunyhatunk szemet felettük, minden emberi élet szent, és meg kell védenünk. De ki kell mondanunk azt is, hogy az utóbbi napok utcai erőszakcselekményei önpusztítók. Erőszakkal semmit nem lehet elérni, viszont sokat lehet veszíteni” - jelentette ki az egyházfő rendszeres heti vatikáni audienciáján.

Tragikusnak nevezte a fekete férfi halálát, és közölte, hogy imádkozik Floyd és mindenki más lelki üdvéért, aki a „rasszizmus bűne” miatt vesztette életét. Mint mondta, nagyon felzaklatja az új amerikai erőszakhullám, és felszólította az ország lakosait, hogy békéljenek meg egymással. „Imádkozzanak nemzeti megbékélésért!” - kérte.

Ferenc most először szólalt meg Floyd halálával és az általa kiváltott erőszakos demonstrációkkal kapcsolatban. A szerdai meghallgatás teljes angol nyelvű részét ennek a témának szentelte.

Kapcsolódó írásaink