Külföld

Nyílnak a határok, de első a biztonság

A kormány azokkal az országokkal kíván megállapodni a szabad személyforgalomról, ahol a koronavírus-fertőzés mértéke nem tér el arányaiban a magyartól

Fokozatosan nyílnak meg a határok Európa-szerte a koronavírus-helyzet enyhülésével. Magyarország már két szomszédjával, Szerbiával és Szlovéniával is megállapodott a szabad személyforgalomról, más irányokban azonban az ottani járványhelyzettel összefüggésben különböző korlátozások vannak érvényben.

Nyílnak a határok, de első a biztonság
Enyhülő utazási korlátozások. Koronavírusteszttel szabad az átjárás Ausztriába
Fotó: AFP/Joe Klamar

A koronavírus-járvány miatt továbbra is számos utazási korlátozással kell szembesülniük azoknak a magyar állampolgároknak, akik a közeljövőben külföldre utaznának. Valamelyest könnyebb dolguk van a szomszédos országok felé indulóknak, de a helyzet országonként merőben eltérő. Ezekben a kérdésekben az elmúlt hetekben folyamatosan számolt be tárgyalásai eredményeiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az ingázók helyzetét megkönnyítő intézkedésekről is egyeztetett.

A legfrissebb fejlemény, hogy szabad az út Szlovéniába: Szijjártó és szlovén kollégája, Anže Logar múlt csütörtökön jelentette be, hogy mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán. Eddig négy, mától pedig már öt átkelőt is lehet használni. Hasonló a helyzet Szerbiával, a múlt hét eleje óta a magyar és a szerb állampolgárok korlátozás nélkül léphetik át a határt.

Szintén múlt heti fejlemény, hogy a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok számára lehetővé válik az egymás országaiba való karanténmentes beutazás, amennyiben nem maradnak tovább 48 óránál. A helyzetet bonyolítja, hogy amikor egy magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok átengedik, visszafelé azonban az utat már nem teheti meg Szlovákián keresztül, így Ausztria felé kell kitérőt ten­niük a magyar állampolgároknak. Ez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is.

Szijjártó a fentiekről éppen romániai látogatásán beszélt, ahol meg is kérdezték arról, Bukaresttel is születik-e ilyen megállapodás. A külügyminiszter elmondta, Romániával egyelőre nem tárgyaltak a korlátozások feloldásáról, mert a két ország közötti epidemiológiai helyzet nincsen egyensúlyban.

Ami a Kijevvel való egyeztetéseket illeti, Szijjártót éppen Dmyt­ro Kuleba ukrán külügyminiszter múlt pénteki látogatásakor kérdezték erről. A tárcavezető elmondta, a járvány kitörésekor Ukrajna olyan döntést hozott, hogy csak saját állampolgárai léphetnek be az országba. A következő hetekben lépésről lépésre enyhítő intézkedéseket vezethetnek be a határon, és azt javasolta Ukrajnának, hogy elsőként tegyék lehetővé az átjárást az ingázóknak, hiszen ilyen megállapodás más határszakaszokon már jól működik – magyarázta.

Ausztria és Magyarország már lehetővé tette a kétoldalú személyforgalmat négy napnál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt megléte esetén. Horvátországgal is folynak az egyeztetések a könnyítésekről.

Ami az országok közti mozgás könnyítéseit illeti, az alapelveket a legutóbbi kormányinfón is megfogalmazta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor megkérdezték az olasz külügyminiszter javaslatáról, miszerint jú­nius 15-én az uniós országoknak meg kellene nyitniuk a határaikat egymás előtt. „Minden kormány a saját polgárainak biztonságáért felel, és a magyar kormány is ennek megfelelően tárgyal” – mondta Gulyás. Jelezte, „azokkal az országokkal szeretnék nyitni, és nyitják is a határokat, ahol a fertőzés mértéke nem tér el arányaiban a magyartól. Olaszország nem tartozik még ebbe a körbe, a velük való nyitásra még várni kell, és ezt nem csak Magyarország gondolja így”.

A külföldre készülők a Konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon találhatnak hivatalos, friss információkat a világ országaiba való utazással kapcsolatban. A határátkelőkön való átjárás aktuális feltételeiről pedig továbbra is a Police.hu nyújt naprakész tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom