Külföld

Már halálos áldozatai is vannak az amerikai tüntetéseknek

Több amerikai városban zajlottak tüntetések a rendőri erőszak ellen helyi idő szerint hétfőn: Chicago egyik elővárosában, Ciceróban ketten életüket vesztették a megmozdulás során, és legalább hatvan embert őrizetbe vettek - számoltak be amerikai hírforrások.

Már halálos áldozatai is vannak az amerikai tüntetéseknek
Több amerikai városban zajlottak tüntetések a rendőri erőszak ellen helyi idő szerint hétfőn
Fotó: AFP/Bryan R. Smith

A városban több üzletet kifosztottak a tiltakozók. Az NBC amerikai hírcsatorna szerint több mint 100 rendőr volt bevetésben.

A Missouri állambeli Saint Louisban négy rendőrt ért találat - közölték a helyi hatóságok a Twitteren. A sebesülteket kórházba szállították, nincsenek életveszélyben. Egyelőre nem tudni, ki lőtt rájuk.

Las Vegasban két helyszínen lőttek rá a rendfenntartókra a helyi rendőrség szerint.

New Yorkban fosztogatásba torkolltak a hétfői megmozdulások, fiatal tüntetők csoportokba verődve végigvonultak Manhattanen, és boltokat raboltak ki - mondták el újságírók. A rendőrség többeket őrizetbe vett.

Bill de Blasio, a nagyváros polgármestere három órával meghosszabbította az éjszakai kijárási tilalmat, így keddtől este 8-tól hajnali ötig senki sem tartózkodhat az utcákon. De Blasio biztosított arról, hogy a városban helyreállt a nyugalom.

Megmozdulások zajlanak a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen
Megmozdulások zajlanak a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen
Fotó: Mostafa Bassim/AFP

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások zajlanak a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, miután a napokban életét vesztette egy afroamerikai férfi egy durva rendőri intézkedés során. Május 25-én Minneapolisban négy rendőr igazoltatás után földre teperte a 46 éves George Floydot, és egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, de hiába. Az áldozat a kórházba szállítás közben meghalt. A rendőröket elbocsátották, egyiküket, Derek Chauvint pedig gyilkosság vádjával őrizetbe vették.

Kapcsolódó írásaink