Külföld

Jobboldali össztűz Brüsszelre

Közös eladósodásra, uniós gyámságra, fokozódó központosításra és újabb adóterhekre figyelmeztetnek az Identitás és Demokrácia lapunknak nyilatkozó képviselői

Kemény kritikákat kapott a bevándorlásellenes, szuverenista pártok irányából Brüsszel helyreállítási alapja. A csomag veszélyeiről a Liga és az Osztrák Szabadságpárt politikusai beszéltek lapunknak.

Jobboldali össztűz Brüsszelre
Marco Zanni, az olasz Liga politikusa (balra) és Harald Vilimsky, az FPÖ képviselője (jobbra)
Fotó: AFP/Aris Oikonomou, AFP/APA/Er

Napok óta viták tárgya az Európai Bizottság koronavírus-válság utáni helyreállítási csomagja, amelyet Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke mutatott be szerdán. Az alap 500 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból és 250 milliárd euró kölcsönből állna.

Elfogadhatatlan kompromisszumnak nevezte lapunknak a csomagot Marco Zanni, az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióvezetője. Az olasz Liga politikusa emlékeztetett, Von der Leyen és Angela Merkel német kancellár is beszélt arról, hogy a tartozások visszafizetése hosszú távon azt jelenti, a tagállamoknak nagyobb mértékben kell majd hozzájárulnia a költségvetéshez, és új európai adókat vezethetnek be, amelyek majd a fogyasztókat és a vállalkozásokat sújtják. Rámutatott, Olaszország és sok más tagállam nettó nyeresége az egészből végül a nullához közelít majd. Zanni kiemelte azt is, hogy a forrásokhoz való hozzáférést feltételekhez kötik majd – hasonlóan az Európai Stratégiai Mechanizmussal (ESM) máig küszködő görögökhöz –, és egy sor reform bevezetését várják majd el. Emlékeztetett, az elmúlt években az EU már több reformot is követelt Olaszországtól: a nyugdíjkorhatár emelését, költségcsökkentést az egészségügyben, a bérek, valamint a munkanélküliek és fogyatékkal élők támogatásának csökkentését. „Európa néhány nemzeti kormány közreműködésével ismét teljes valójában megmutatta a polgárainak igényeivel szembeni felkészületlenségét és alkalmatlanságát” – fogalmazott.

Nem nyűgözte le az Európai Bizottság javaslata Harald Vilimskyt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) delegációvezetőjét sem. Zanni frakciótársa lapunknak rámutatott, a bemutatott csomag két tabut is megdöntött. Egyrészt felvetette a közös adósság lehetőségét, és fennáll a veszélye, hogy ahogyan a gazdasági válság után az ESM, úgy ez is állandó megoldássá válik. Másrészt pedig új, állandónak szánt uniós adókat helyezett kilátásba, amelyek így állandó terhet jelentenének az állampolgároknak. Megjegyezte, osztrák szempontból az is visszás, hogy mások mellett Spanyolország vagy Franciaország nem törődik a maastrichti konvergenciakritériumokkal, nem teszi rendbe a pénzügyeit, de elvárja, hogy például az osztrák adófizetők fizessék a számlát.

Vilimsky szerint a brüsszeli központosítás hívei felhasználják a koronavírus-járványt az „elosztási bürokrácia” erősítésére.

Erősen kritikus sajtóközleményt adott ki Nicolas Bay, az ID frakcióvezető-helyettese is. A francia Nemzeti Tömörülés (RN) politikusa szerint a kölcsönök felhasználásának feltételeit Brüsszel fogja diktálni, megtiltva a gazdasági patriotizmus minden formáját. Francia szempontból azt is kifogásolhatónak nevezte, hogy bár országát erősen sújtotta a járvány, mégis nagy hozzájárulásokat kell majd tennie. Összességében úgy tartja, a csomag újabb lépés afelé, hogy a nemzeteket brüsszeli gyámság alá helyezzék, szorosabbra fűzzék a központosítást és növeljék az adóterheket.

Kapcsolódó írásaink

Fokozódik a feszültség Olaszországban

ĀHalálos fenyegetéseket is kapnak a koronavírus-járvány kezelésében részt vevő politikusok – öt tartomány kormányzója a helyhatósági választások előre hozását sürgeti