Külföld

Fokozódik a feszültség Olaszországban

Halálos fenyegetéseket is kapnak a koronavírus-járvány kezelésében részt vevő politikusok – öt tartomány kormányzója a helyhatósági választások előre hozását sürgeti

Forradalmi hangulat kirobbanásának veszélye fenyegeti az olasz politikát, sorra érik a fenyegetések a járványkezelésben részt vevő politikusokat. A tartományok egy része pedig nyáron választásokat tartana.

Fokozódik a feszültség Olaszországban
Vendéglátósok tiltakozása – sok vállalkozás nem maradt talpon az újraindításig
Fotó: AFP/NurPhoto/Mairo Cinquetti

Csupán két hét telt el a kijárási tilalom feloldása óta, és máris három politikus szorul rendőri védelemre. A fenyegetések és verbális agresszió áldozatait egy közös vonás köti össze: mindannyian az egészségügyi vészhelyzet kezelésében vettek részt.

A kormány abban reménykedik, hogy ez csak egy kezdeti reakció. Lucia Lamorgese belügyminiszter már korábban tájékoztatta a helyi prefektúrák képviseleteit, hogy a vállalkozó szektor részéről súlyos tiltakozásokra lehet számítani.
Lucia Azzolina oktatási miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusának döntései ellen több városban tüntettek, személye ellen pedig szexista és fenyegető megnyilvánulásoknak adtak hangot tanárok és szülők egyaránt. Lombardia kormányzója, a jobboldali Liga színeiben politizáló Attilio Fontana személye ellen is súlyos fenyegetésekre lelt a titkosszolgálat. Egy milánói falfirka gyilkosnak titulálja a kormányzót, míg a világhálón „halált érdemel” kijelentésekkel értékelték tevékenységét.

Pierpaolo Sileri egészségügyiminiszter-helyettest (M5S) levélben fenyegették meg.

A szeptemberben esedékes választások előre hozatalát sürgeti öt olasz tartomány kormányzója, ezért levélben fordultak Sergio Matterella köztársasági elnökhöz. Az önkormányzati választások, az üresen maradt szenátori, illetve képviselői helyek betöltése, valamint a parlamenti képviselők számának csökkenéséről szóló referendum lebonyolítása ősszel, valószínűleg szeptember 20-án lenne esedékes.

A helyhatósági választások előtt álló Veneto, Campania, Liguria, Marche és Puglia tartomány kormányzói július 26-át jelölték meg az urnához járulás napjaként. Szerintük nincs valós ok a demokratikus jogok további megvonására.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom