Külföld

Trump Twitter-csetepatéja

Bezárással fenyegette meg a közösségimédia-felületeket az elnök

Miután a Twitter két bejegyzését „pontatlannak” minősítette, bezárással fenyegette meg a közösségimédia-platformokat Donald Trump.

Az amerikai elnök azt állította, hogy a levélben való szavazás elterjedése a választások elcsalásához vezet. Több államban elkezdtek felkészülni a koronavírus-járvány esetleges visszatérése miatt a levélben való voksolásra az őszi elnökválasztáson, de a republikánusok tartanak ettől, mert becsléseik szerint ez a demokratáknak kedvezne. Trump egyébként azzal vádolta a Twittert és a közösségi média többi szereplőjét, hogy elhallgattatja a konzervatív hangokat, és elcsalja az elnökválasztást. A Twitter amúgy sok kritikát kapott az elmúlt években, mert nem cenzúrázta az elnök bejegyzéseit. Trump hozzáfűzte, hogy a Twitter „teljesen megfojtja a szólásszabadságot”.

Joe Biden egyébként a CNN televíziónak nyilatkozva „tökéletes kreténnek” nevezte Donald Trumpot, miután az elnök azért gúnyolta ki Bident, mert előnytelenül festett maszkban. Biden ugyanakkor azért kritizálta Trumpot, mert „macsóságból” nem hord soha védőmaszkot.

Egyébként a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség, az AFL–CIO bejelentette, hogy Joe Bident támogatja a novemberi elnökválasztáson. A több mint tizenkétmillió dolgozót képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője szerint Trump sok mindent ígért a munkavállalóknak, de elnökként „megmutatta az igazi arcát”. A szervezet általában a demokrata elnökjelölt mellett foglal állást.

Kedvező lehet ugyanakkor Trumpnak, hogy Richard Grenell, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) leköszönő ügyvezető igazgatója kedden egy sor újabb, Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokról készült dokumentum titkosítását oldotta fel, így kiderülhet, milyen körülmények között és kiknek a javaslatára indították a vizsgálatokat.

Időközben Brian Kemp, Georgia republikánus kormányzója felajánlotta a Republikánus Párt elnökjelölt-állító országos gyűlésének megrendezését arra az esetre, ha Donald Trump elnök úgy döntene, hogy mégsem Észak-Karolinában tartják a rendezvényt, mert az államban még szigorú korlátozások vannak érvényben.

Hongkong körül izzik a levegő
 

Odacsapna Washington Pekingnek a „felforgatást” tiltó törvény miatt, amelyet a hongkongi parlamentet megkerülve tárgyalnak. Washington közölte: többé nem tekinti autonóm területnek Hongkongot, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlov pedig segítséget ígért a Kínából hazatelepülő amerikai cégeknek. Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét – figyelmeztetett Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője, Donald Trump pedig kijelentette: kormánya még a héten döntést hoz a Kína elleni lépésekről. Közben a hongkongi rendőrség feloszlatott egy, a kínai himnusz meggyalázóit börtönnel fenyegető törvénytervezet elleni tüntetést.
(VZ)

Kapcsolódó írásaink