Külföld

„Március 15. a románok lemészárlásának a napja”

Mindennapi hungarofóbia

Lekerült a napirendről az a törvényjavaslat, amelyet az RMDSZ nyújtott be annak kapcsán, hogy március 15-e lehessen Romániában a magyar közösség ünnepe.

A javaslat 2017 óta porosodott Bukarestben, mire most az alsóház elé került volna, ám levették a napirendről, és visszaküldték felülvizsgálatra az illetékes szakbizottságnak. Marius Pașcan, a szélsőjobboldali Népi Mozgalom Pártjának (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője korábban szorgalmazta az ügy parlamenti megvitatását, hogy mielőbb elkaszálják a tervezetet, tegnap pedig nyilatkozatban ismételte el azt a közkeletű történelemhamisítást, mely szerint 40 ezer románt öltek volna meg a honvédek az 1848–49-ben. Szerinte az RMDSZ „ezt a mészárlást akarja megünnepelni”. A valóság ezzel szemben az, hogy éppen a felhergelt román csőcselék rendezett tömeggyilkosságokat védtelen magyar falvakban azokban az években. Közben mozgolódnak az Úz-völgyi magyar temetőt tavaly meggyalázó neonácik is, vezetőjük, Mihai Tîrnoveanu már bejelentette, hogy minden járványügyi tiltás ellenére megint felvonulnak hőseik sosemvolt sírjainál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom