Külföld

Jair Bolsonaro furcsa rendőrségi ügyei és koronavírus-tagadása

Duplájára nőtt a brazil elnököt elutasító szavazók száma február óta

Európában mostanában a koronavírus-járvány miatt ritkán kerültek előtérbe latin-amerikai hírek, de az utóbbi időben Brazíliában olyan dolgok történtek Jair Bolsonaro elnök körül, amelyeket érdemes visszaidézni, mert gyökeres változásokat indíthatnak el.

Jair Bolsonaro furcsa rendőrségi ügyei és koronavírus-tagadása
Jair Bolsonaro brazil elnök hívei körében egy május 24-i gyűlésen Brazíliavárosban
Fotó: AFP/Evaristo Sa

Bolsonarót saját igazságügyi minisztere vádolta meg, hogy személyes okok miatt beavatkozott az igazságszolgáltatás munkájába. A korrupcióellenes harcáról ismertté vált Sérgio Moro április 24-én jelentette be lemondását, azután, hogy az elnök – Moro szerint korrupcióval vádolt fiai védelmében – menesztette tisztségéből Maurício Leite Valeixót, a brazil szövetségi rendőrség (DPF) vezetőjét. A brazil szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája előzetes nyomozást rendelt el Bolsonaro ellen Moro vádjai alapján.

Bolsonaro a DPF élére megkísérelte egyik családi bizalmasát kinevezni, de ezt a kinevezést a Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette, így az elnök visszakozott. Emiatt és az elnök ellen zajló vizsgálat miatt május elején Bolsonaro hívei egy tüntetésen a hadsereg beavatkozását követelték, és visszatérést az országot 1964 és 1985 között uraló katonai junta tekintélyelvű kormányzásához. A tüntetés előtti napon, május 2-án Moro nyolc órás vallomást tett, és bizonyítékokat is beterjesztett az elnök ellen. Végül május 4-én Bolsonaro kinevezte a rendőrség új vezetőjét, aki szintén köthető a családjához.

Május 12-én aztán hírek jelentek meg arról, hogy a Bolsonaro elleni vizsgálatban előkerült egy korábbi videófelvétel, amelyen egy áprilisi kormányülésen az elnök családja üldöztetéséről beszél, és hogy emiatt rendőri és igazságügyi vezetőket akar lecserélni.

Kedden az új vezetésű brazil szövetségi rendőrség házkutatást tartott Bolsonaro egyik legfontosabb politikai ellenfelénél. Wilson Witzel Rio de Janeiró-i kormányzó házát a koronavírus-járvány elleni harcra kapott pénzek hűtlen kezelése miatti vizsgálat kapcsán kutatták át, de a kormányzó szerint a háttérben inkább a politika állhat. Witzel állítását támaszthatja alá, hogy Bolsonaro parlamenti hívei közül többen már a rendőrségi akció előtt írtak a közösségi médiában a házkutatásról.

A brazil elnök amiatt is bajban van, hogy rendszeresen próbálja elbagatellizálni a koronavírus-járványt, és kritizálja azokat, akik korlátozásokat akarnak bevezetni, miközben Brazíliában a halálos áldozatok száma elérte huszonnégyezret, és majdnem négyszázezer fertőzöttet tartanak számon az országban. Bolsonaro elrendelt lazításait több kormányzó nem volt hajlandó végrehajtani, akikkel emiatt személyeskedésig fajuló vitába keveredett. Talán nem véletlen, hogy Bolsonaro sorra fogyasztja az egészségügyi minisztereket: Luis Henrique Mandetta április 16-án, utódja Nelson Teich május 15-én mondott le.

Bolsonaro népszerűsége is sokat romlott: a CNT/MDA közvélemény-kutató február végi felmérése szerint a megkérdezettek 57,5 százaléka támogatta Bolsonarót, 28,2 százalék nem volt elégedett vele, míg a bizonytalanok 14,3 százalékot tettek ki. Ugyanennek a szervezetnek a május eleji felmérése szerint a támogatók aránya csak 39,2 százalék, az elégedetleneké 55,4 százalék, a bizonytalanok pedig 5,4 százaléknyira olvadtak.

Kapcsolódó írásaink