Külföld

Salvini: Olaszország védelme kötelesség

A járványhelyzet ellenére két irányból is erős a migrációs nyomás

Nem kell bíróság elé állnia Matteo Salvininek a migránsokat szállító Open Arms hajó ügyében. A volt olasz belügyminiszter ma sem cselekedne másként.

Salvini: Olaszország védelme kötelesség
A volt olasz belügyminiszter továbbra is megtiltaná a civil mentőhajók kikötését
Fotó: AFP/Eliano Imperato

Kedd délelőtt szavazott a felsőház mentelmi bizottsága Matteo Salvini volt belügyminiszter bíróság elé állításáról az Open Arms spanyol civil hajó ügyében. A palermói miniszteri bíróság kérelmét tizenhárom ellenszavazattal és hét támogatással visszautasították. A Matteo Renzi vezette Élő Olaszország három bizottsági tagja tartózkodott a szavazáson való részvételtől, arra hivatkozva, hogy a beterjesztett sérelmek nem tartoznak kizárólagosan a volt belügyminiszter felelősségi körébe. A bizottság arról döntött, hogy Salvini hazája védelmében járt-e el, vagy – ahogy a bíróság állítja – visszaélt a hivatalával, és megsértette annak a 164 illegális bevándorlónak a személyi szabadságát, akiket a civil hajó partra akart tenni tavaly augusztus 2-án. A hajó kilenc napig vesztegelt a tengeren, a római kormány ugyanis a Salvini-féle biztonsági törvényre hivatkozva megtagadta a kikötést.

Salvini azt nyilatkozta, Olaszország törvényeit, szuverenitását, biztonságát, becsületét és méltóságát védte, a kormánnyal egyetértésben, nyugodt szívvel most is ugyanúgy cselekedne. „A Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója bíróság elé akar állítani egy migránshajó feltartóztatásáért. Másokkal ellentétben én nem változtatom meg a véleményem” – hangoztatta a volt belügyminiszter utalva arra, hogy a Liga tavaly az Öt Csillag-osokkal közösen kormányzott. Hozzátette: az illegális migránsok kikötésének leállítása, Olaszország védelme nem bűntett, hanem kötelesség. „Ha valaki nem áll ki a saját elveiért, akkor vagy az elvei, vagy ő maga nem ér semmit” – közölte a Liga elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök üzenetben gratulált Salvininek a bizottság döntése után. A kormányfő a Facebookon azt írta: „A harcod jó harc. Veled vagyunk, Matteo!”

A koronavírus-járvány ellenére a balkáni útvonalon és a Földközi-tenger felől is folyamatosan jönnek a migránsok Olaszországba.

Közös határnyitást javasol Di Maio

Luigi Di Maio
Fotó: AFP

Egyszerre nyitná meg Európa határait Luigi Di Maio olasz külügyminiszter (képünkön) annak érdekében, hogy a járvány miatti korlátozások után az idegenforgalom egyszerre indulhasson újra. Di Maio a Rai televízióban hétfő este azt szorgalmazta, június 15-e legyen „az európai újraindulás napja”. Mivel Németország ezen a napon készül újranyitni határait, próbáljunk meg mindannyian egyszerre újraindulni – hangsúlyozta. Az országban május 29-én várható a bejelentés arról, hogy június 3-tól mely tartományok között lehet majd ismét szabadon mozogni. Az egészségügyi hatóságok egyébként aggodalmukat fejezték ki a társadalmi távolságtartást nem mindig betartó fiatalok miatt. Milánóban megtiltották tizenkilenc órától az alkoholos italok árusítását. A város vezetése így akarja megakadályozni, hogy a város utcáin tömegek csoportosuljanak.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink