Külföld

Máshol válhat jelöltté Trump

Az elnök megtiltotta a beutazást Brazíliából, és részt vett az emlékezet napján

Megtiltotta a beutazást Brazíliá­ból az Egyesült Államokba Donald Trump amerikai elnök, és bejelentette: fontolgatja, hogy ne Észak-Karolinában tartsák a republikánusok elnökjelölt-állító gyűlését.

Máshol válhat jelöltté Trump
Mike Pence alelnök és Donald Trump az arlingtoni sírkertben
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Az Egyesült Államokban már majdnem 1,7 millióan fertőződtek meg koronavírussal, és ötszáz híján elérte a százezret a járvány halálos áldozatainak száma.

Donald Trump amerikai elnök Kína és az Európai Unió országai után Brazíliából is megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. A döntés értelmében azok sem utazhatnak be az Egyesült Államokba, akik az amerikai vízumkérelmük benyújtása előtti 14 napban brazil földön jártak.

Brazília az igazolt fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok után a második helyen szerepel, és a járványban elhunytak száma tegnap estére 22 746-ra emelkedett.    

Az elnök egyébként ismét ellentétbe került az egyik állam kormányzójával: ezúttal Roy Cooper, Észak-Karolina demokrata vezetőjének hozzáállása váltotta ki a rosszallását. Cooper még mindig a lezárás hangulatában él, ami miatt Trump fontolgatja, hogy a republikánusok augusztus végén esedékes elnökjelölt-állító tanácskozását az észak-karolinai Charlotte helyett máshol tartsák meg. A Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvencióját Wisconsinban tervezték megtartani, de a legutóbbi információk szerint a párt minden valószínűség szerint interneten szervezi meg a rendezvényt. Trump a Twitterén azt is hangoztatta, hogy az iskolákat azonnal meg kell nyitni, és ismét kiírta, hogy „Obamagate”, amihez megint nem fűzött magyarázatot. A sajtóval most amiatt keveredett összetűzésbe, hogy a hétvégén elvonult golfozni. Ez több sajtóorgánum szerint nem volt megfelelő döntés, de az elnök a Twitterén úgy válaszolt, hogy három hónapja nem volt golfozni, és nem talált benne kivetnivalót.

Egyébként az Egyesült Államokban tegnap az emlékezet napját tartották, amikor a háborúkban életüket vesztett valamennyi katona előtt tisztelegnek. Donald Trump is ellátogatott az arlingtoni nemzeti sírkertbe, ahol megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét. A sírkertben – amely Washingtonnal szemben, a Potomac folyó másik oldalán található – díszlövésekkel és a nemzeti himnusszal tisztelegtek. Délután az elnök a marylandi Fort McHenry katonai erődben is részt vett egy megemlékezésen. Fort McHenrynél zajlott az 1812-es brit–amerikai háború egyik döntő ütközete, amely az amerikai himnuszt is ihlette.

Az emlékezet napját megelőző ünnepi hangulatban az amerikaiak vasárnap elözönlötték a már megnyitott tengerpartokat és szórakozóhelyeket. New Yorkban és New Jersey-ben is megnyitották a tengerparti strandokat, igaz, a kormányzók és a városvezetők mindenütt óvatosságra, a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások betartására figyelmeztettek.

Röviden

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG: Védelmébe vette Boris Johnson miniszterelnök a politikai főtanácsadóját, aki megsértette a járvány miatt elrendelt karanténintézkedéseket. Dominic Cummings március végén utazott el Londonból Durham megyébe a szüleihez, miután a Downing Street bejelentette, hogy a főtanácsadó a Covid–19 betegség tüneteit észleli magán, és karanténba vonul. Az ellenzék és a kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is Cummings lemondását követeli. A tanácsadó tegnapi nyilatkozatában közölte, nem bánta meg a történteket.

SVÉDORSZÁG: Meghaladta a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma. A népességhez viszonyítva az elhunytak aránya jelentősen magasabb a szomszédos észak-európai országokban regisztrált halálozási rátánál. Az országban nem vezettek be szigorú korlátozásokat.

NÉMETORSZÁG: Koronavírus-fertőzötteket találtak az egészségügyi hatóságok egy nemrég újranyitott alsó-szászországi étterem vendégei között, és már száznál több embert karanténba helyeztek. Az országban egyébként vasárnapról hétfőre 289 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

KÍNA: A koronavírus-járvány kiindulópontjának számító Vuhanban 6,5 millió tesztet végeztek a lakosságon tíz nap alatt, hogy kiderüljön, kik a hordozói a kórokozónak. A vizsgálat eredményeit még nem közölték. Kína egyébként online rendszert indít el a vírus globális terjedésének előrejelzésére.

GÖRÖGORSZÁG: Újraindult a menetrend szerinti komp- és légi közlekedés a görög szigeteken hétfőn. Az athéni kormány szerint sikeresen megfékezték a járvány terjedését a szigeteken. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom