Külföld

Az olasz külügyminiszter egyszerre nyitná meg Európa határait

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter azt javasolja, hogy az Európai Unió tagállamai egyidejűleg nyissák meg határaikat annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások után az idegenforgalom egyszerre indulhasson újra.

Az olasz külügyminiszter egyszerre nyitná meg Európa határait
Az olasz külügyminiszter azt javasolja, hogy az EU tagállamai egyidejűleg nyissák meg határaikat (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Valery Hache

 A RAI közszolgálati televíziónak hétfőn késő este adott interjúban az olasz diplomácia vezetője azt szorgalmazta, június 15-e legyen „az európai újraindulás napja”. Mivel Németország ezen a napon készül újra megnyitni határait, „próbáljunk meg mindannyian egyszerre újraindulni” - hangsúlyozta Di Maio.

Elmondta, a római kormány el akarja kerülni, hogy az EU tagországai között a turisták olyan „kétirányú” folyosókon mozogjanak, amelyek más országokat kizárnak.

Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy osztrák kollegájával Alexander Schallenberggel már egyeztetett, és ígéretet kapott arra, hogy Ausztria átengedi Olaszország felé a német turistákat, akik tavaly a beutazók több mint 27 százalékát képviselték.

Kapcsolódó írásaink

„Ezek után biztosan nem adjuk fel”

ĀSzlovákia most alaposan lábon lőtte magát – fogalmazott lapunknak Bosits Miklós, akit lényegében magyar származása miatt akar kisemmizni a szlovák állami erdővállalat