Külföld

Újra megnyílhatnak a francia templomok

Spanyolországban nemzeti gyász és alapjövedelem lesz, Oroszországban gyorsabban terjed a járvány

Brazíliában és Oroszországban még javában terjed a vírus, miközben Spanyolországban és Franciaországban már az ország újranyitásán és a gazdasági következmények enyhítésén dolgoznak.

Újra megnyílhatnak a francia templomok
Párizsban látszanak a lazítások hatásai: az emberek ellepték a közterületeket is
Fotó: AFP/NurPhoto/Adnan Farzat

A világban 5 438 515-en fertőződtek meg tegnap estig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 344 585, a gyógyultaké pedig 2 274 227. A fertőzés 188 országban van jelen.

A legtöbb halálos áldozata a Covid–19 betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 670 402 az igazolt fertőzöttek és 98 750 a halálos áldozatok száma. Fertőzöttek számában a „második helyre” már Brazília ért fel: az országban az azonosított fertőzöttek száma 349 ezer fölé emelkedett, és a kórban több mint huszonkétezren haltak meg. Oroszországban is gyorsan terjed a járvány: vasárnapra egy nap alatt 8599-cel, 344 481-re nőtt a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött emberek száma. Eddig 3541-en haltak bele a betegségbe.

Spanyolországban 282 370 fertőzöttet és 28 678 halálos áldozatot regisztráltak vasárnap estig. A spanyol kormány a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére tíznapos nemzeti gyászt rendel majd el – mondta Pedro Sánchez miniszterelnök, és hozzátette: félárbócra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat. „A neheze már elmúlt” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy „a spanyol nép fékezte meg a vírust” közös áldozatával. Sánchez nyomatékosította, hogy a vírus még nem tűnt el. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a kabinet jövő heti ülésén elfogadja a létfenntartáshoz szükséges alapjövedelem bevezetését 850 ezer háztartásnak. Pedro Sánchez szerint a június 7-ig meghosszabbított szükségállapot az egyetlen törvényes eszköz az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására. Ez ellen tiltakozott az ellenzéki VOX párt szombati autós tüntetésén.

Franciaországban 182 469 fertőzöttről, 28 332 halálos áldozatról és 64 547 gyógyultról tud­ni. Az országban szombat óta kötelező maszkviselés és kézfertőtlenítés mellett ismét részt lehet venni vallási szertartásokon. A katolikus templomokban már meg is tartották az első nyilvános szentmiséket, a többi felekezet azonban még vár az újrakezdéssel.

Olivier Véran egészségügyi miniszter közben bejelentette, a közegészségügyi tanácshoz fordult annak érdekében, hogy vizsgálja felül a hidroxiklorokin használatának szabályait, miután a Lancet című tudományos szaklap szerint a szerrel kezelt Covid–19-es betegeknél magasabb volt a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak e gyógyszerből.

Időközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az elmúlt héten ezer lélegeztetőgép érkezett Magyarországra, és Kínából négy nap alatt félmillió maszkot hoztak a repülőgépek. A hosszú távú egészségügyi védekezés alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő készletek – mondta Szijjártó.

Röviden
 

NÉMETORSZÁG: Száznál több ember fertőződött meg koronavírussal egy frankfurti istentiszteleten. A baptista szertartást a Die Welt szerint május 10-én, röviddel az első enyhítések után tartották, az istentiszteleten minden akkori előírást betartottak. Türingia tartományban a kormány azt tervezi, hogy a járvány miatt bevezetett összes korlátozást visszavonja június elején.

KÍNA: Péntekről szombatra a járvány kezdete óta először egyetlen új fertőzést sem regisztráltak a hatóságok. Ez csak a tüneteket mutató esetekre vonatkozik. Az országban most főként az importált esetek okozhatnak gondot.

ROMÁNIA: Egy hét után először haladta meg vasárnap a kétszázat az új fertőzöttek napi száma. A helyi média szerint ez az óvintézkedések május 15-e utáni lazításának köszönhető. A Digi 24 hírtelevízió közölte, hogy a gócpontok főleg egészségügyi intézményekben jelentek meg.

VATIKÁN: Több tucatnyian voltak a vatikáni Szent Péter téren vasárnap. Március 10. óta először nem az üres teret látta Ferenc pápa, amikor beszéde után kinézett ablakából. Az újranyitott Szent Péter téren többnyire rómaiak, egyháziak és néhány turista volt jelen. Rendőrök ellenőrizték, hogy mindenkin szájmaszk legyen, és tartsák a távolságot.

AUSZTRÁLIA: Munkahelyeket kell teremteni az állam szociális kiadásainak csökkentésére Scott Morrison kormányfő szerint. Ausztrália pénteken megfelezte azoknak a számát, akikre kiterjeszthető a bértámogatás, mert túlértékelték a vírussal kapcsolatban a bérek támogatására tervezett költségeket. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom