Külföld

Újabb hadművelet Kína ellen Trump fotelháborújában

Az amerikai elnök Twitteren vádolta meg a pekingi vezetőket azzal, hogy vérontást okoztak szerte a világon, és Joe Bident segítik az elnökválasztáson

Twitterén támadta Kínát Donald Trump amerikai elnök, a „fájdalomért” és „vérontásért” a pekingi vezetést tette felelőssé. Az elnök a belpolitikában is harcos volt: Michi­gan állam kormányzóját választási csalással vádolta. A Fehér Ház közben bejelentette: még nem oldják fel a beutazási tilalmat Európából.

Újabb hadművelet Kína ellen Trump fotelháborújában
Donald Trump Michigan kormányzójával is összezördült a virtuális térben
Fotó: AFP/Doug Mills

A kínai szóvivő ostobán beszél és kétségbeesetten próbálja elhárítani a felelősséget a fájdalom és vérontás miatt, amit országa okozott – írta Twitterén Donald Trump amerikai elnök, hozzátéve: „az egész felülről jön”, könnyedén megállíthatták volna a járványt, de nem tették. Az elnök azzal is megvádolta Kínát egy másik Twitter-üzenetben, hogy azért folytat „dezinformációs kampányt”, mert elszántan se­gíti „aluszékony” Joe Bident, hogy ő nyerje az elnökválasztást.

Nyilvánosságra került a Fehér Ház egyik jelentése is, melyben ártalmas tevékenységgel vádolják Kínát. Még a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt, szerdai sajtókonferenciáján Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott: Washington „nagyon alábecsülte, hogy Peking milyen mértékben ellenséges a szabad nemzetekkel” akár ideológiai­lag, akár politikailag. Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy 180 millió dollár értékben fejlett torpedók eladását hagyta jóvá Tajvannak.

De nem csak Kínával keveredett vitába Donald Trump, hanem Michi­gan állam kormányzójával, Gretchen Whitmerrel is, akit nemrég választási csalással vádolt meg. Az elnök azt írta Twitterén, hogy Michigan állam 7,7 millió szavazólapot küldött ki levélben, majd később átírta bejegyzését arra, hogy levélszavazat-kérvényeket küldött ki. Több amerikai állam, élve ezzel a módszerrel, minél több választót venne rá arra, hogy kérvényezze a levélszavazás lehetőségét az őszi elnökválasztásra, arra az esetre, ha visszatérne a koronavírus-járvány. Donald Trump sokat kritizálta ezt a gyakorlatot, azt állítva, hogy könnyebbé válna a csalás a választásokon. Konzervatív körökben úgy gondolják, az otthonról voksolás a demokrata jelölteknek kedvez, míg a republikánus szavazók elhivatottabbak, és személyesen is elmennek szavazni.

Az Egyesült Államokban csütörtök estig már 95 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és több mint egymillió-hatszázezer fertőzöttet tartottak számon. Szerdán az Egyesült Államok mind az ötven államában legalább részlegesen ugyan, de újraindították a mindennapi életet. Közben Kayleigh McEnany,
a Fehér Ház szóvivője bejelentette, egyelőre nincs napirenden, hogy az Egyesült Államok feloldja az Európából érkezőkkel szemben elrendelt beutazási tilalmat. McEnany sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Donald Trump amerikai elnök elsősorban az amerikaiak biztonságát tartja szem előtt.

Biden fiát is vizsgálja a szenátus, Porosenko tagad


A republikánus többségű amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága Joe Biden várható demokrata párti elnökjelölt fia, Hunter Biden egykori ukrajnai üzleti ügyeiben is vizsgálódik. A szenátusi bizottság demokrata párti tagjai hevesen ellenezték a vizsgálatot. Andrij Derkacs ukrán parlamenti képviselő kedden hangfelvételeket mutatott be, amelyeken állítása szerint Petro Porosenko volt ukrán elnök és Joe Biden egykori amerikai alelnök 2015-ben és 2016-ban a többi között arról egyeztetett, hogy távoznia kell a Hunter Bident alkalmazó Burisma korrupciós
ügyeit vizsgálni szándékozó ukrán ügyésznek, vagy az Oba­ma-kormányzat visszatartja a Kijevnek ígért egymilliárd dollárra szóló hitelgaranciát. Derkacs szerint Biden Porosenkót befolyásolva éveken át beavatkozott Ukrajna belügyeibe, és lényegében átvette az irányítást az ország fölött. Porosenko hamisítványnak nevezte a felvételeket, és a jelenlegi ukrán elnöki hivatal ténykedését sejti az ellene indított vizsgálat hátterében.
(UT)

Találkozhatnak a G7-országok vezetői

Az amerikai elnök fontolgatja, hogy a G7-csoport csúcsértekezletét ne virtuálisan rendezze meg, hanem személyesen lássa vendégül az állam- és kormányfőket a marylandi Camp Davidben. Donald Trump ezt szerdán közölte a Twitteren. A G7-es csúcsot márciusban tartották volna meg, ám a koronavírus-járvány miatt júniusra halasztották. Az amerikai elnök eredetileg a floridai Mar-a-Lago nevű countryklubjában tervezte megrendezni a G7-es csúcsértekezletet, de a bírálatok hatására úgy döntött, hogy a tanácskozásnak inkább a Camp David-i hétvégi elnöki rezidencia adjon otthont.
(UT) 

Kapcsolódó írásaink