Külföld

Összehangolt álhírkampány hazánk ellen

A hamis balliberális vádak után a magyar koronavírus-törvény szövege is bekerült az Európai Parlament jegyzőkönyvébe a fideszes képviselők akciója nyomán

Frappáns válasszal álltak elő a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői arra, hogy EP-s kollégáik rendszeresen pontatlanul, csúsztatva és hamisan vádolják a magyar kormányt a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt.

Összehangolt álhírkampány hazánk ellen
Hidvéghi Balázs emlékeztetett: a rendkívüli jogrend hamarosan véget ér - Kósa Ádám szerint ez az elmúlt évtized legnagyobb álhírkampánya volt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert, Bodnár Patr

A Fidesz–KDNP EP-képviselője, Kósa Ádám tegnap Facebookon számolt be arról, hogy Gál Kingával, Járóka Líviával, Bocskor Andreával és Hidvéghi Balázzsal közösen írásbeli hozzászólásokat nyújtott be a május 14-i, Vészhelyzeti kormányzás Magyarországon és annak hatása a jogállamiságra és az alapvető jogokra című vitához. „Képviselőtársaimmal a vita tárgyát képező törvény szövegét nyújtottuk be írásbeli hozzászólásként, ezzel a törvény szó szerint bekerült az Európai Parlament 2020. május 14-i ülésnapjának jegyzőkönyvébe, örökre” – írta Kósa, aki emlékeztetett:
„a törvénynek köszönhetően a magyarországi védekezés az egyik legsikeresebb volt az Európai Unión belül”. „Remélem mostanra mindenki tisztán látja már, hogy az Országgyűlést nem függesztették fel, a különleges intézkedések pedig csak a járvány kezelésére korlátozódtak. Az írásbeli hozzászólásaink így az elmúlt tíz év legnagyobb álhírkampányának bizonyítékai lesznek” – írta.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, egy nappal azelőtt, hogy Orbán Viktor kormányfő Belgrádban bejelentette, hogy május végén a kormány visszaadhatja a parlamentnek a rendkívüli felhatalmazást, Brüsszelben válogatott vádak érték a kormányt. A holland liberális Sophie in ’t Veld például úgy fogalmazott: „Magyarországon megölték a demokráciát.” Számos balliberális képviselő követelte indulatosan, hogy a diktatúra felé haladó Magyarországtól vonják meg az uniós forrásokat, az Európai Bizottság pedig pörgesse fel a hetes cikkely szerinti eljárást. Nem voltak visszafogottabbak Facebook-videóikban a Momentum képviselői, Donáth Anna és Cseh Katalin, valamint a jobbikos Gyöngyösi Márton sem, aki egyedüli magyar ellenzékiként szólalt fel a helyszínen. A DK-s Dobrev Klára még össze is gyűjtötte egy videóba a Magyarországot támadó felszólalásokat.

Hidvéghi Balázs a Deutsche Welle Conflict Zone című műsorának tegnap megjelent adásában magyarázta el a magyar jogszabályt, kiemelve, hogy a kormány demokratikus választásokon szerzett kétharmados felhatalmazással bír. A fideszes képviselő emlékeztette a műsorvezetőt, hogy a rendkívüli jogrend hamarosan véget ér. Mint mondta, az álhírterjesztés elleni szabályozás nem a szólásszabadság korlátozását célozza, nem a politikai véleményhez van köze, hanem a hamis hírek visszaszorításához, ami kulcskérdés a járványhelyzetben.

Kapcsolódó írásaink

Újabb mélypont Brüsszelben

ĀElsősorban értékrendi okokból támadják Brüsszelben hazánkat és Lengyelországot – mondta lapunknak Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője