Külföld

Újabb mélypont Brüsszelben

Elsősorban értékrendi okokból támadják Brüsszelben hazánkat és Lengyelországot – mondta lapunknak Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője.

Újabb mélypont Brüsszelben
Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője.
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Európai Parlament sokadszorra vitázott Magyarországról. Volt bármi újdonság?

A bevándorláspárti képviselők ugyanazt mondták el, mint amit szoktak. Újabb mélypontot jelent azonban ez a vita az Európai Parlament és az európai demokrácia szempontjából, ugyanis kimondva világossá tette a baloldal, hogy nem is akarja meghallgatni a másik oldal érveit. Egyrészt a vitára egy olyan időszakban került sor, amikor a képviselők 90 százaléka semmilyen módon nem tud felszólalni, másrészt pedig gyakorlatilag ellehetetlenítették, hogy a magyar kormány, amely miniszteri szinten akarta képviseltetni magát, elmondhassa az álláspontját. Nem túlzás azt állítani, hogy az európai együttműködés szempontjából is kifejezetten ártalmas, hogy az a szélsőségesen bevándorláspárti, baloldali, liberális politikusok lerombolják a demokratikus viták rendszerét azért, hogy a maguk érveit ismételgethessék és hazug vádakkal illessenek egy országot, amely nem kér ebből.

Milyen folytatásra számít?

Biztos vagyok benne, hogy ezek a szélsőséges politikusok tovább fogják támadni Magyarországot és Lengyelországot, elsősorban értékrendi különbségek miatt, hiszen nem tudják elfogadni, hogy megvédjük a keresztény értékeket, nem kérünk a bevándorlásból, a társadalmi, kulturális elképzeléseikből. Szerencsére rendelkezésünkre állnak kommunikációs eszközök ahhoz, hogy a jövőben is elmondhassuk az érveinket, ha ők nem is teszik lehetővé, valamint vannak még a tényekre kíváncsi újságírók Magyarországon és külföldön is.

Több képviselő is kettős mércét kért számon az uniós intézményeken. Objektív tud maradni az Európai Bizottság?

Az Európai Bizottságnak, a szerződések őrének az lenne a feladata, hogy objektíven vizsgálja az uniós jog betartását. Akkor van gond, ha enged a nyomásnak és egy szélsőséges, baloldali, liberális politikai program kiszolgálójává válik. Ennek a jeleit látjuk most is – ezt képviseli Frans Timmermans és ennek vált az eszközévé, saját alkalmatlanságából is adódóan Jean-Claude Juncker. Érdekes volt látni a vitában, ahogy Věra Jourová hebegett-habogott és kínosan magyarázkodott a rátámadó baloldali képviselőknek. A probléma az, hogy nem nekik kellene megfelelnie, hanem objektívnek kellene lennie. Azt mondta, hogy minden országot egyformán vizsgálnak, de valójában Magyarországot pécézték ki, engedtek a nyomásnak.

Kapcsolódó írásaink