Külföld

Gyors segítségre van szükségük a leginkább rászorulóknak

Az Európai Parlament (EP) pénteken szavazott a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) módosításáról, így az a koronavírus járvány elleni védőfelszerelésekre is igénybe vehetővé válik.

Gyors segítségre van szükségük a leginkább rászorulóknak
Kósa Ádám: A válság a legkiszolgáltatottabbak számára nagyobb kockázatot jelent
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a szavazás kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a leginkább rászoruló személyeknek nyújtott támogatás a fertőzés kockázata miatt sem szakadhat meg. „A válság a legkiszolgáltatottabbak számára nagyobb kockázatot jelent: ők a mindennapokban tapasztalják meg a nélkülözést, ha nem segítünk gyorsan, rugalmas módon, a helyzethez alkalmazkodva” - hangsúlyozta Kósa.

A fideszes képviselő üdvözölte, hogy az EP döntése értelmében a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) szabályai sürgős eljárásban módosultak. Így a FEAD az élelmiszer és alapvető anyagi támogatás mellett a járvány elleni védőfelszerelésekre is kiterjed, ráadásul átmenetileg 100 százalékos uniós finanszírozással.

A FEAD olyan intézkedéseket támogat, melyek révén az uniós tagállamok élelmet és más alapvető fogyasztási cikkeket (például lábbelit, szappant és sampont) biztosítanak a leginkább rászoruló társadalmi csoportok számára. A gyakorlatban ez általában ételosztást jelent, ingyenkonyhák révén.

„A járvány és a távolságtartás szabályai miatt azonban új módot kell találni az élelmiszerek kiosztására, mert az emberek jelenleg nem gyűlhetnek össze egy gulyáságyú mellett, mint korábban. Változtatni kell tehát a segítség célba juttatásán: egységcsomagok kiszállítása vagy utalványok osztása most jobb módszer. Az ételosztáshoz pedig megfelelő védőfelszerelés is szükséges" - húzta alá Kósa Ádám.

Magyarországon az Európai Bizottság eredeti tervezetében szereplő elektronikus utalványok bevezetése nehézkes lenne, ezért magyar javaslatra papír alapú utalványt is lehet majd használni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom