Külföld

Migrációkutató: A járvány fokozhatja Afganisztán instabilitását

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében a koronavírus afganisztáni terjedését és a válságot súlyosbító tényezőket vizsgálja. 

Migrációkutató: A járvány fokozhatja Afganisztán instabilitását
Akár százezren is életüket veszthetik a Covid-19 következtében Afganisztánban
Fotó: Wakil Kohsar / AFP

A COVID-19 újabb nehézség elé állítja a háború sújtotta Afganisztánt, amely nincs felkészülve egy humanitárius katasztrófa kezelésére - olvasható az elemzésben, melyet Kovács Blanka jegyez.

A kutató rámutat: az országban nincs kiépült közegészségügyi rendszer, hiányoznak a szakképzett egészségügyi dolgozók, védőfelszerelések, kórházi ágyak, sok helyen még az alapvető higiéniai feltételek sem adottak.

Előrejelzések azt mutatják, hogy Afganisztánban akár 100 ezren is meghalhatnak koronavírus-fertőzésben. „A válságot súlyosbítja, hogy az ország gazdasága elmaradott, a munkanélküliség aránya magas, valamint az, hogy az afgán kormánynak a politikai krízis mellett az országot évtizedek óta sújtó háborúval is szembe kell néznie” - hangsúlyozza az elemzés, hozzátéve: a Tálibán és az Amerikai Egyesült Államok között köttetett megállapodás után a tálibok elsődleges célpontjuknak jelölték ki az afgán hadsereget és biztonsági erőket, és az az ellenőrizetlen határátlépések során számtalan terrorista léphette át a pakisztáni határt. 

„A járvány tovább fokozhatja az instabilitást, növelve a gazdasági nehézségeket, a munkanélküliséget és a biztonsági fenyegetéseket. Valószínűsíthető, hogy a határlezárások enyhülésével nagy tömegek hagyják majd el Afganisztánt és keresnek menedéket Pakisztánban és Iránban, vagy indulnak el Európa felé” - mutat rá a Migrációkutató elemzése.

Kapcsolódó írásaink