Külföld

A bajor CSU támogatja a hitelből finanszírozott EU-s gazdasági helyreállítási alap gondolatát

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatja a hitelből finanszírozott 500 milliárd eurós (150 ezer milliárd forint) európai uniós (EU-) gazdasági helyreállítási alapról szóló német-francia kezdeményezést - jelentette be a legkisebb német kormánypárt elnöke pénteken.

A bajor CSU támogatja a hitelből finanszírozott EU-s gazdasági helyreállítási alap gondolatát
Markus Söder pártelnök a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni kongresszusán
Fotó: AFP/DPA/Matthias Balk

 Markus Söder a CSU rendkívüli online kongresszusán elmondott beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítést szolgáló program gondolata „bizonyos értelemben paradigmaváltás” a pártnak az utóbbi években követett költségvetési politikájához képest, amely az euróövezeti tagországok közös hitelfelvételének elutasításáról szólt.

A CSU továbbra is tévútnak tartja a közös euróövezeti kötvény vagy a járványhelyzethez igazított megfelelője, az úgynevezett koronakötvény gondolatát, mert az ilyen értékpapírok révén Németország felelőssé válna más országok korábban felhalmozott államadósságának törlesztéséért.

Azonban az egyszeri és korlátozott újjáépítési programot „némi fogcsikorgatással ugyan, de támogatnia kell mindenkinek, aki megmenteni, megőrizni és megerősíteni akarja” az EU-t - mondta a bajor tartományi kormányt is vezető pártelnök.
 

Kapcsolódó írásaink

Célkeresztben Matteo Salvini

ĀÖsszeesküdtek az ügyészek a volt belügyminiszter ellen – több irányból támadják a kormány járványkezelését

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom