Külföld

Vincze Loránt: Győzött az igazság

Elbírálta az Európai Bizottság (EB) a polgári kezdeményezések határidő-módosításra vonatkozó kérelmét, méghozzá pozitívan. Ez a gyakorlatban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló kezdeményezése esetén életmentő lehet, csak az erről szóló rendeletre az Európai Parlamentnek (EP) és az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania. Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő szerint rá fognak.

Vincze Loránt: Győzött az igazság
Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője
Fotó: vinczelorant.eu

Emlékezetes: őrületes véghajrával jóval túlteljesítette a szükséges egymillió aláírásra vonatkozó kritériumot az SZNT nemzeti régiós kezdeményezése, ugyanakkor ez főleg hazánk, Románia és Szlovákia érdeme, így a szükséges minimumszámokat nem sikerült hozni az előírt hét tagállamból, csak háromból.

Ebben számos más probléma – a kései kezdés, az EB által adott felület és a szerverek meghibásodása – mellett a koronavírus miatti korlátozások jelentették a legfőbb akadályt, így a szervezők tucatnyi másik polgári kezdeményezés szervezőivel együtt a Bizottsághoz fordultak határidőmódosításért.

Az EB pedig szerdán úgy határozott, hogy rendeletmódosításra tesz javaslatot, és féléves határidő-hosszabbítást javasolt a javaslat ügyében döntő Parlamentnek és Tanácsnak.

Ugyanakkor a szervezők precedensként hivatkoztak egy 2012-es polgári kezdeményezés határidő-módosítására, amelyet a fenti procedúra nélkül, saját hatáskörben döntött el akkor az EB – kíváncsiak voltunk, most miért kell három körben bonyolítani a folyamatot.

A 2012-es kezdeményezésnél egyetlen ügyről volt szó, az EB jogászai pedig lényegében egy adminisztratív ügynek tekintették a dolgot – válaszolta lapunk kérdésére Vincze Loránt, aki a korábban sikerre vitt Minority SafePack polgári kezdeményezésnek is az egyik zászlóvivője volt az azt elindító Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökeként, és a nemzeti régiós kezdeményezést is kiemelten támogatta.

Mint Vincze elmondta, a rendeletnek érintenie kell a tagállamok aláírás-hitelesítési folyamatát és az EB döntéshozatali köztelezettségét a már sikeres kezdeményezések kezelésében, azaz jóval bonyolultabb az ügy, mint a ’12-es, ahol egy rosszul működő aláírófelület volt csak a probléma oka. A rendelet egyébként azért fontos, fűzte hozzá, mert ez a legmagasabb szintű és azonnal végrehajtandó rendelkezést jelent.

Kérdésünkre, hogy mikor születhet döntés az EP-ben és a Tanácsban, Vincze úgy fogalmazott, hogy a jövő szerdai következő, de legkésőbb a júliusi plenáris ülés szinte biztosan támogatja majd a módosítást, és értesülései alapján a Tanács tagállamaitól is kedvező véleményezést vár.

Ő, mint az ügy parlamenti jelentéstevője úgy véli tehát, hogy hatalmas eséllyel valóban meghosszabbítják majd a határidőt, amivel a polgárok és azok nyernek, akik éveken át dolgoztak a kezdeményezések sikeréért; az EB döntése pedig méltányos és igazságos.

Ugyanakkor Vincze arra is figyelmeztetett, hogy önmagában a határidő módosítása nem hoz automatikusan aláírásokat a hiányzó négy országban, így ez mindenképpen nagy munka lesz a szervezőnek és a kezdeményezést támogatóknak.

Kapcsolódó írásaink