Külföld

Mobilapplikációval követik az embereket

Finn modell

Olyan mobiltelefonos alkalmazást kellene a készülékek tulajdonosainak telepíteniük a telefonjaikra Finnországban, amelynek segítségével teljesen nyomon követhető lesz a jövőben a mozgásuk és társadalmi érintkezésük.

Az egyelőre kísérleti stádiumban levő kezdeményezés hétfőn indult, a cél a koronavírus-fertőzés terjedésének nyomon követése. Ahhoz, hogy legyen értelme a dolognak, a népesség hatvan százalékának kellene együttműködnie, viszont egészségügyi szakemberek és politikai döntéshozók tartanak attól, hogy nem lesz ilyen fegyelmezett a lakosság. Helsinki már áprilisban, az ötlet születésekor közölte, tiszteletben tartják majd a személyes adatokat és a személyiségi jogokat, a részvétel pedig önkéntes. Az országos reprezentativitást nyárra várják az 5,5 milliós lélekszámú országban. A finneknél egyébként hétfőig 6380 bizonyítottan fertőzött esetet találtak, 300-an haltak meg, és viszonylag alacsony az aktív esetek száma, mert már több mint ötezren meggyógyultak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom