Külföld

Ismét áll a bál Észak-Macedóniában

A Nyílt Társadalom Alapítványok pénzéből buktathatták meg a jobbközép kormányt

Már június 14-én megtartanák a járvány miatt elhalasztott parlamenti választásokat az észak-macedón kormányt vezető szociáldemokraták (SDSM), valamint balliberális és albán kisebbségi koalíciós partnereik.

Ismét áll a bál Észak-Macedóniában
Zoran Zaev
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

A jobbközép VMRO–DPMNE-vezette ellenzék szerint azonban csak a nyár végén vagy ősszel szabadna erre sort keríteni. A Republika hírportál kommentárja szerint Zoran Zaev szociáldemokrata kormányfő egyre idegesebb, mert el van szigetelődve, látványosan nem érdekli az állampolgárok biztonsága és egészsége, sokkal inkább hatalma megtartása indokolja a sietséget, minél alacsonyabb részvétel mellett akar ugyanis választásokat tartani.

A VMRO–DPMNE elnöke, Hrisztijan Mickoszki a Kanal 5 csatornának úgy fogalmazott: a kormány által bejelentett jóléti intézkedések célja a választók megvesztegetése. Az államkasszában nincs elég pénz, „Zaev még az unokáinkat is eladósítja” – fogalmazott.

Nemrég nagy botrányt kavart az országban, hogy kiszivárgott egy felvétel, amin Zaev beismeri, hogy a pártja szorosan együttműködött a George Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott NGO-hálózattal az előző, jobbközép kormány megbuktatására, a milliárdos fizette a tüntetések szervezőit. „A Soros által finanszírozott szervezetek, a hallgatói parlament, mind az enyémek” – fogalmazott a felvételen. Nemcsak az ellenzék, hanem a „civil szféra” vezetői is kikeltek Zaev ellen a közösségi médiában. A miniszterelnököt válogatott szidalmak érték, amiért hencegésével hiteltelenítette a „független mozgalmakat”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom