Külföld

Csatatér lett a Facebook

Középpontban a közösségi oldal válasza az álhírekre – Zuckerberget Soros is szorongatja

Tele van George Soros embereivel a Facebook Felügyelőtanácsa. A tartalomszabályozás kérdéséről nyilatkozott közösségi oldal alapítója.

Csatatér lett a Facebook
Mark Zuckerbergen nő a nyomás, világpolitikai tényező lett a Facebook
Fotó: AFP/dpa/Tobias Hase

Az Európai Uniónak, a nyugati demokratikus országoknak kell vezető szerepet betöltenie a techóriá­sokra vonatkozó szabályozási keret megteremtésében, amely aztán az egész világon standarddá válhat – erről beszélt Mark Zuckerberg, a Facebookot működtető vállalat vezérigazgatója egy hétfői videókonferencián. Álláspontja szerint a közösségi oldal nem dönthet a tartalomszabályozásról az álhírek, a gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni harcban, ehhez kormányzati segítségre van szüksége.

A tartalmak vizsgálatára egyébként a Facebook létrehozott egy magától elvileg független testületet, aminek a neve Felügyelőtanács (Oversight Board). A jelenleg húsz-, később negyventagú szervezet egyfajta legfelsőbb bíróság a közösségi oldalon, a vitás kérdésekben az övék az utolsó szó. A hivatalos tájékoztatás szerint a Felügyelőtanács tagjai
a szólásszabadság, a digitális jogok, a vallásszabadság, a szerzői jog, az online biztonság, az internetes cenzúra és az emberi jogok szakértői, korábbi bíró, kormányzati tisztségviselő és újságíró is van köztük. Magyar tagja is van, Sajó András az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi alelnöke, a George Soros-féle Közép-európai Egyetem (CEU) jogi karának alapító dékánja.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a hétvégén egy blogbejegyzésében felidézte, néhány hónappal azelőtt, hogy a Facebook bejelentette a Felügyelőtanács létrehozását, Soros a New York Times-
ban arról írt, hogy a közösségi oldalnak nagy szerepe volt Donald Trump amerikai elnök 2016-os megválasztásában, és alighanem hozzájárulnak majd az újraválasztásához is, továbbá Zuckerberget és Sheryl Sandberg ügyvezető igazgatót csak a profitmaximalizálás érdekli, ezért el kell őket távolítani a Facebook vezetőségéből, ha kell, kényszerrel. Az államtitkár rámutatott: a nemrég felállt testület tele van liberálisokkal, s legalább egy olyan tagja van, aki közvetlenül kötődik Soroshoz. A társelnökök közt van Catalina Botero Marino, egy abortuszpárti szervezet vezetőségi tagja, valamint Helle Thorning-Schmidt volt dán kormányfő, több civil szervezet vezetőségi tagja – mind olyan NGO-kban dolgoznak, amelyeket a Soros-féle Nyílt Társadalomért Alapítványok (OSF) támogat. A több mint hatvan amerikai konzervatív szervezetet tömörítő Szólásszabadság Szövetség (FSA) szerint a Felügyelőtanács több kárt fog okozni, mint hinné.

Kapcsolódó írásaink