Külföld

Választásokat követel az olasz ellenzék

A járvány és a migráció megállításában is leszerepelt a római kormány

Az északi és a déli irányú migrációra hívta fel az figyelmet az olasz jobboldali ellenzék. Tüntetés készül a járvány kormányzati kezelése miatt.

Felháborodását fejezte ki Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt elnöke, hogy a Conte-kormány tétlenül szemléli az ország északkeleti határát ellepő migránsokat. „Az illegális bevándorlás feltartóztathatatlan hulláma ellen semmit nem tesz Olaszország. Hogy lehet, hogy az ország nem toloncolhatja vissza Szlovéniába az illegális bevándorlókat, ahogyan Franciaország tette az olasz–francia határon, Ventimigliában a dublini rendeletre és a schengeni egyezményre hivatkozva? Hogy lehet, hogy a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom koalíciójának nem tetszenek az illegális bevándorlásra vonatkozó uniós törvények, amelyek a határvédelemről rendelkeznek?” – nyilatkozott felháborodva a politikus.

Meloni a La Repubblica napilapnak adott interjúban élesen bírálta Giuseppe Conte kormányfőnek az egészségügyi vészhelyzet kezelésére, valamint az ország újraindítására vonatkozó tevékenységét. Hiányolta az ellenzéki erőkkel való együttműködési szándékot és a józan ész diktálta megoldásokat. Az FdI elnöke úgy nyilatkozott, nem hisz egy vegyes kormány alakításában, az ősz folyamán újra választások kellenek, nem lehet örökre megvonni a szabad választás jogát az olaszoktól.

Arról is szólt, hogy a június 2-i nemzeti ünnepre hirdetett tüntetést a Matteo Salvini vezette Ligával közösen tervezi, de elengedhetetlennek tarja, hogy a jobbközép erők továbbra is egységesen lépjenek fel, ezért a Silvio Berlusconi-féle Forza Italia csatlakozását is szorgalmazza.

A bevándorlásellenes Liga elnöke döbbenetes videót tett közzé Instagram-oldalán. A képsorok a Földközi-tengeren keresztül érkező migránscsoportok partraszállását örökítik meg, ahogyan szabadon útnak indulnak a szárazföld belseje fele. „A miniszterek sírnak, közben a migránsok érkeznek” – kommentálta a videófelvételt. Teresa Bellanova szociáldemokrata agrárminiszter ugyanis örömében elsírta magát az ország újraindítására vonatkozó dekrétum miatt, amely hosszú harcok után rendelkezett az országban élő hatszázezer illegális bevándorló letelepítéséről.

Röviden

SZLOVÁKIA: Fenn kell tartani a járvány miatt bevezetett szigorú utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket a szlovák kormány szerint még akkor is, ha más európai országok a fokozatos újranyitás mellett döntenek.

BELGIUM: Szándékosan hátat fordítva álltak sorfalat a brüsszeli Szent Péter Kórház ápolói és más dolgozói az intézménybe érkező Sophie Wilmes kormányfőt szállító autókonvojnak szombaton. Az alkalmazottak így tiltakoztak amiatt, hogy szűkösek a járvány elleni küzdelemre fordítható erőforrások.

KÍNA: Időben és késlekedés nélkül tájékoztatta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) Kína a koronavírus-járványról – mondta Hszi Csin-ping elnök a WHO online közgyűlésén tegnap. António Guterres ENSZ-főtitkár közölte, eddig gyenge volt a nemzetközi összefogás a járvány elleni küzdelemben. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint továbbra is magas a koronavírus kockázata.

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Nem ugrott meg a fertőzések száma azokon a vidékeken, ahol újraindult a gazdaság Alex Azar, az egészségügyért felelős szövetségi minisztérium vezetője szerint. Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke pedig a CBS televíziónak azt mondta, akár egy-másfél évre is szükség lehet a gazdaság teljes talpra állításához.

SZLOVÉNIA: Szigorított a kormány a beutazás szabályain. A módosítás szerint csak azon uniós tagországok állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú megállapodást kötött Ljubljana, vagy uniós szinten általános megállapodás született erről.

SVÉDORSZÁG: Több évtizedes csúcs közelébe jutott a havi halálozási mutató áprilisban a járvány miatt. A stockholmi statisztikai hivatal szerint legutóbb 1993 decemberében haltak meg többen (11 057-en) minden halálokot számításba véve, mint most áprilisban, amikor 10 458 haláleset történt. (HSz

Kapcsolódó írásaink