Külföld

Mindeddig gyenge volt az összefogás a Covid-19 elleni küzdelemben

A világ nagy árat fizet azért, hogy nem fogadta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait az új koronavírus járványának kezelésére, és különböző stratégiákat követett ebben a küzdelemben - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a WHO-közgyűlés hétfői ülését megnyitó beszédében.

Mindeddig gyenge volt az összefogás a Covid-19 elleni küzdelemben
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója videókonferencián mond beszédet
Fotó: AFP

„Hallottuk a szolidaritás többszöri kifejezését, de mindeddig gyenge volt az összefogás a Covid-19 elleni küzdelemben. Az egyes országok különböző, sőt helyenként egymásnak ellentmondó stratégiákat követtek, és ezért most mindannyian nagy árat fizetünk. A járvány most már a déli féltekén terjed, ahol hatása még pusztítóbb lehet” - mondta Guterres a kétnapos konferencia kezdetén, New Yorkból beszélve.

Guterres elítélte, hogy az amerikai elnök felfüggesztette a WHO-nak nyújtott támogatást.

A közgyűlési ülést most először a 194 országból álló, genfi központú szakosított ENSZ-szervezet történetében globális videokonferencia keretében tartják meg éppen a világjárvány miatt.

Kína időben tájékoztatta a WHO-t és a többi országot a járványhelyzetről, késlekedés nélkül nyilvánosságra hozta a vírus génjeinek sorrendjét - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök. Hszi, akinek az országában a SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly decemberben megjelent, közölte: Kína kész részt venni a globális humanitárius reagálásban az új típusú koronavírusra, biztosítja a járvány elleni fellépéshez szükséges gyors szállításokat és „zöld folyosókat” is nyit ennek érdekében. A kínai elnök 2 milliárd dolláros segítséget ajánlott fel a koronavírus sújtotta országok részére, és bejelentette, hogy rövidesen „univerzális közkinccsé” teszik a vírus elleni, lehetséges kínai védőoltást.

Továbbra is magas az új típusú koronavírus kockázata, és hosszú utat kell még megtennünk - jelentette ki hétfőn a WHO főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangsúlyozta: azok az országok, amelyek túl korán oldják fel a járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a közegészségügyi rendszerüket teszik kockára és talpraállásukat veszélyeztetik.

Tedrosz ismételten hangsúlyozta, hogy a WHO időben és sokszor megkongatta a vészharangot a járvány miatt.

A WHO főigazgatója üdvözölte az Európai Unió által javasolt, a világjárvány kezelésével kapcsolatos határozattervezetet. A dokumentum „univerzális, gyors és méltányos hozzáférést” követel valamennyi, a járvány leküzdéséhez szükséges termékhez és hangsúlyozza a nagyszabású Covid-19 elleni oltási kampány mint univerzális közvagyon fontosságát.

A dokumentum szorgalmazza, hogy minél előbb becsüljék fel a járványra adott nemzetközi egészségügyi választ és a WHO-nak a világjárvánnyal szemben hozott intézkedéseit. Felszólítja a WHO-t és az egyes országokat, hogy működjenek együtt szorosan az Állategészségügyi Világszervezettel, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Programjával a vírus állati eredetének és az emberi szervezetbe való bejutása minkéntjének azonosítása érdekében, beleértve a helyszínen történő tudományos kutatásokat és együttműködést.

Tedrosz közölte: független vizsgálatot fog kezdeményezni „a legközelebbi alkalmas időpontban” arról, hogyan kezelte a WHO a világjárványt, és átláthatóságot és felelősségre vonhatóságot ígért.

A WHO felügyelő bizottsága hétfőn közölte, hogy a szervezet „vezető szerepet” játszott a világjárvány kezelésében, de a teljesítményét felül kell vizsgálni, de nem a „reagálás melegében”, ami bomlasztó hatású lenne.

A héttagú független testület a január-áprilisi időszakra vonatkozó első jelentésében javasolta, hogy a WHO reformjaiban szerepeljen a „fokozatos riasztási rendszer” bevezetése, mielőtt a szervezet elrendeli a nemzetközi vészhelyzetet, így korábban fel tudja hívni  a tagállamok figyelmét. Azt is javasolta, hogy a WHO 194 tagállama vizsgálja felül a szervezet szükséghelyzeti programját, mondván, hogy a 300 millió dolláros évi költségvetés „túlságosan szerény”. A testület figyelmeztetett, hogy a pandémiára adott válasz növekvő átpolitizálása akadályozza a vírus leküzdését, és a „WHO nem győzhet egységes nemzetközi politikai támogatás nélkül”.

A WHO járványra adott válaszának felülvizsgálatát szorgalmazta az amerikai egészségügy-miniszter is. Alex Azar a hétfői ülésen kijelentette, hogy „a WHO kudarca” a Covid-19-világjárvánnyal szemben „számos emberéletet” követelt.

„Legyünk őszinték, az egyik ok, amiért a járvány kicsúszott a kezünkből, hogy ez a szervezet kudarcot vallott a világ számára szükséges információk beszerzésében” - mondta.

„A WHO működésének átláthatónak kell lennie, és támogatunk egy, a WHO-nak a pandémiára adott válaszával kapcsolatos, mindenre kiterjedő független vizsgálatot” - tette hozzá Azar, aki szerint „a WHO elbukott az információmegosztással és az átláthatósággal kapcsolatos alapvető misszióját illetően, amikor egyes tagállamok nem jóhiszeműen viselkedtek”.

A világjárványnak több mint 316 ezer halottja van világszerte, amióta Kína decemberben hivatalosan jelezte a vírus megjelenését, és több mint 4,7 millió embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítésese szerint.

A WHO valamennyi gyanús eset rendszeres tesztelését, elkülönítését és kezelését ajánlotta. A járvány bármelyik szakaszában a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések betartatására szólított fel a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Az országok különbözőképpen tartották be az előírásokat. Donald Trump amerikai elnök Kínát vádolta azzal, hogy eltussolta a járvány megjelenést és szándékosan becsülte alá jelentőségét. A WHO vezetőjét pedig azzal vádolta, hogy vakon elfogadta a kínai védekezést, és ezért felfüggesztette a szervezetnek nyújtott amerikai támogatást.

Kapcsolódó írásaink