Külföld

Helyben kell segíteni

A járvány miatt fokozódhat a feszültség a menekülttáborokban, és újabb migrációs hullám indulhat el Európa felé – mondta lapunknak Azbej Tristan államtitkár

Ugrásszerűen megnőtt a Máltára és Olaszországba érkező migránsok száma a járvány kitörésével egy időben – hívta fel a figyelmet lapunknak Azbej Tristan államtitkár. A Hungary Helps Program nem szűnt meg, csak ideiglenesen átalakult.

Helyben kell segíteni
Nagy pusztítást végeztek a migránsok a leszboszi kápolnákban
Fotó: Facebook

A magyar kormány a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül segíti azoknak a kápolnáknak a helyreállítását, amelyeket migránsok gyaláztak meg a görögországi Leszbosz szigetén. „A migrációt támogató szervezetek és politikusok ezt a keresztényellenes, antiszemita, a nőket elnyomó, a nyugati értéket tagadó eszmét akarják behozni Európába, ami ezen támadássorozat hátterében is meghúzódik” – írta ezzel kapcsolatban a Facebook-oldalán Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. A kápolnák helyreállításához a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata kért és kapott segítséget a Miniszterelnökségtől, tízmillió forintos hozzájárulást juttathatnak el Leszboszra.

„Amilyen súlyos a probléma, olyan kevés figyelmet kap nemzetközi fórumokon is a keresztény menekültek helyzete a menekülttáborokban, ahol számos esetben vallási kisebbségként brutális atrocitásoknak és üldöztetéseknek vannak kitéve a szélsőséges muszlim közösségek miatt” – nyilatkozta lapunknak Azbej Tristan. „Ezért arányában kevés keresztény menekült van menekülttáborokban, aminek az oka tehát nem az, hogy nem üldözik őket, hanem éppen ellenkezőleg: a keresztényeket számos erőszakos incidens érte például ENSZ-fenntartású menekülttáborokban, de még európai (például németországi) menekültközpontokban is, jellemzően szélsőséges muszlim menekültek részéről” – magyarázta. „Több esetben is beszámolhatunk keresztény templomok feldúlásáról, keresztény családok bántalmazásáról, szexuális erőszakról vagy éppen emberrablásokról is. Az üldözött keresztények kálváriája a menekülttáborokban tehát gyakran nem ér véget, hanem súlyosbodik, hiszen azokkal kerülnek egy helyre, akik miatt menekülésre kényszerültek, nem egy esetben az ISIS terrorszervezet szimpatizánsaival vagy harcosaik hozzátartozóival” – tette hozzá. Azbej elfogadhatatlannak nevezte, hogy a keresztény menekültek nem kapnak ez ellen védelmet, sőt, mivel életük biztonsága érdekében elhagyni kényszerülnek az elvileg védelmüket szolgáló menekülttáborokat, sokan kiestek a menekültsegélyezési rendszerből is. „Mi ezért az egyedüli támaszukat jelentő egyházakon keresztül adunk nekik segítséget, a létfenntartásban is, de mindenekelőtt azzal a céllal, hogy békében élhessenek szülőföldjükön, vagy mielőbb visszatérhessenek oda” – tette hozzá.

Azbej Tristan: A járvány idején is segít a kormány a Hungary Helps Programma
Azbej Tristan: A járvány idején is segít a kormány a Hungary Helps Programma
Fotó: MH/Katona László

Azbej Tristan emlékeztetett, a Hungary Helps Program alapelve a helyben való segítségnyújtás, amely szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni. „A koronavírus-járvány azonban új helyzetet teremtett: most magunkat, a magyar embereket kell megóvni, azért, hogy később tudjunk segíteni másokon. Számunkra Magyarország az első, ezért az idei forrásaink egy jelentős részét a magyar emberek egészségének és biztonságának megőrzésére, valamint a gazdaság újraindítására fordítjuk” – magyarázta a járványhelyzet idején való segítségnyújtásra vonatkozó kérdésünkre. „Persze nemzetközi humanitárius kötelezettségeinknek továbbra is igyekszünk eleget tenni, de nem nyújtunk külföldön olyan új segítséget, amelyek a magyarországi védekezéstől vonnának el kritikus erőforrásokat” – tette hozzá. „A kormány gyors és hatékony munkájának köszönhetően ma már egyes egészségügyi védekező eszközökből (például maszkokból) olyan sokat sikerült beszereznünk, hogy ezekből nem szenvedünk hiányt, akkor sem, ha eljuttatunk belőlük olyan közösségeknek, ahol életeket menthetünk általuk” – magyarázta. Azbej elmondta: „Sor kerül a már megkezdett támogatásaink átalakítására is több támogatási helyszínünkön, Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, oly módon, hogy azokkal kifejezetten az akut humanitárius válság enyhítését célozzuk. Mindemellett a Hungary Helps Program keretében felkészülünk az ENSZ Világélelmezési Program által, a Covid–19 és a sáskajárások következtében a világ több régiójában prognosztizált súlyos élelmezési válsághelyzetek enyhítésében való részvételre. Általános elemzést végzünk, amelyben felmérjük a várható humanitárius válsághelyzetet és azt, hogy milyen módon és partnerségen keresztül tudunk élelmiszer-segélyezési projektet indítani a szükséget szenvedőknek.”

Az államtitkár szerint az illegális migráció eddig is magában hordozta a mindenkire nézve veszélyes egészségügyi kockázatokat, de ez a fenyegetettség koronavírus-járvánnyal új szintre lépett. A járvány, de főleg az az elleni védekezés gazdasági és humanitárius hatásai miatt, valamint azért, mert a menekülttáborokban fokozódhat a feszültség az ott lévő egészségügyi állapotok révén, arra számítunk, hogy újabb migrációs hullám indul el Európa felé, főleg az észak-afrikai térségből – magyarázta, hozzátéve: a javuló időjárás pedig csak még inkább felerősíti ezt a tendenciát. A járvány és a migráció közti összefüggést igazolja az a tény is Azbej elmondása szerint, hogy épp a járvány kitörésével egy időben nőtt meg ugrásszerűen a Máltára és Olaszországba érkezők száma, főként Észak-Afrikából. „Málta esete világít rá erre leginkább: míg tavaly egész évben összesen háromezerötszáz, addig idén csak januárban és februárban háromezer illegális bevándorló érkezett az országba, és ez a szám nyilvánvalóan növekedni fog” – tette hozzá.

Szijjártó Péter reagált a vádakra
 

Közösségi oldalán osztotta ki a külügyminiszter a magyar koronavírus-törvény miatt „versenyszerűen aggódókat”, azaz a norvég, holland, svéd, finn, dán, görög és más politikai vezetőket. „Nem számított, hogy százezrek fertőződtek meg, és tízezrek haltak bele a vírusba”, a nemzetközi liberális mainstream a szöveg ismeretében „sem hagyott fel az álhírek gyártásával”. Miután sikerült felkészülni, a törvény szerint a parlament dönthet a veszélyhelyzet végéről – fűzte hozzá a miniszter. Időközben pénteken megérkezett a századik, felszereléseket szállító repülő Kínából, ám a politikus közölte, ez nem az utolsó gép. Eddig összesen 131 millió maszk, csaknem kétmillió izolációs köpeny, félmillió arcvédő és 3062 lélegeztetőgép érkezett – sorolta. (ZV)

Röviden

SPANYOLORSZÁG: Hónapok óta először száz alá csökkent a koronavírus okozta napi halálozás, vasárnapra 87 ember halt meg, a járványban összesen 27 650-en hunytak el eddig. A kormány jövő héten ismét kezdeményezi a szükségállapot meghosszabbítását. Mától az ország nagy részén megnyílhatnak az éttermek teraszai, a kulturális és vallási intézmények.

OLASZORSZÁG: Giuseppe Conte kormányfő szerint országa készen áll az óvatos újraindulásra. A kormány június 3-tól megnyitja a határokat az uniós országok állampolgárai előtt, karanténkötelezettség nélkül. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter szerint a kormány ahelyett, hogy a mezőgazdasági dolgozókat támogatná, a migránsokat segítő szervezeteket finanszírozza.

NÉMETORSZÁG: Ismét ezrek tüntettek szombaton a járvány lassítására bevezetett kormányzati intézkedések ellen Berlinben, Münchenben és Stuttgartban. A vírus reprodukciós rátája az országban 0,88, azaz száz új fertőzött átlagosan 88 embernek adja át a kórokozót.

AUSZTRIA: Enyhítette a kormány a határellenőrzéseket Németország, Liechtenstein, Svájc, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányába is, ahol már csak szúrópróbaszerű ellenőrzésre lehet számítani. A migrációs helyzet miatt elrendelt ellenőrzések a hazánkkal közös határszakaszon megmaradnak.

SZLOVÉNIA: Csak kétoldalú megállapodással lehetséges a határok megnyitása Olaszországgal, Ausztriával és Magyarországgal a kormányfő szerint. Janez Jansa a Twitteren közölte, egyelőre nincs szó általános nyitásról. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom