Külföld

A vírus elleni és a migráció elleni védekezés jól összekapcsolódott

A vírus elleni védekezés jól összekapcsolódott a migráció elleni védekezéssel - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A vírus elleni és a migráció elleni védekezés jól összekapcsolódott
Csökkent a migráció a legtöbb európai útvonalon
Fotó: AFP / Samir Yordamovic / ANADO

Janik Szabolcs hozzátette: a járványhelyzet miatt az EU-s országok határaik lezárására kényszerültek, ami a külső határokra is igaz volt, így az Európába irányuló migráció is csökkent. A napokban kijött Frontex-adatok szerint is csökkent a migráció a legtöbb európai útvonalon - jegyezte meg.

A hangsúly a külső határok védelmén van, ebben a tekintetben az elmúlt időszakban pozitív volt, hogy a görögök a török nyomás ellenére is tudták védeni a határaikat, ez továbbra is várható, és kulcsszerep hárul a görögökre. Olaszországba és Spanyolországba most is be tudnak jutni illegális bevándorlók, és ez jó eséllyel a jövőben sem változik - fűzte hozzá.

Az illegális bevándorlók számának csökkenésével kapcsoltban a szakértő azt mondta, hogy azok a migránsok, akik a vírus előtt Törökországig vagy Líbiáig eljutottak, a vírus miatt mérlegeltek és valószínűleg várakoznak.

Az olasz kormánydöntésről, amely szerint félmillió embert telepítenek le az országban mezőgazdasági idénymunka céljából, az igazgatóhelyettes úgy fogalmazott: ez egyfajta „meghívólevél”, de csak olyanokra vonatkozik, akiknek korábban is volt tartózkodási engedélyük.
 

Kapcsolódó írásaink

Helyben kell segíteni

ĀA járvány miatt fokozódhat a feszültség a menekülttáborokban, és újabb migrációs hullám indulhat el Európa felé – mondta lapunknak Azbej Tristan államtitkár