Külföld

Kimagasló Szent II. János Pál pápa népszerűsége a visegrádi országokban

Kimagasló a száz éve született Szent II. János Pál pápa ismertsége és népszerűsége a V4-országok polgárai körében - közölte a Közép-európai Nézőpont Intézet vasárnap.

Kimagasló Szent II. János Pál pápa népszerűsége a visegrádi országokban
Szent II. János Pál pápa a Szent Péter téren 1997 májusában
Fotó: GERARD JULIEN / AFP

Az intézet közleményében kifejtette, a katolikus egyház eddig egyetlen lengyel pápáját, az 1920. május 18-án született Karol Wojtyłát máig páratlan tisztelet övezi a térségben: mind a négy visegrádi államban legalább a polgárok háromnegyede jó véleménnyel van még ma is róla.

A közép-európai pápa ma már Közép-Európa szentje: tartós népszerűségének oka lehet, hogy életében kiemelt figyelmet szentelt a régiónak - fogalmaztak.

Hangsúlyozták, a négy ország válaszadóinak mindössze 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem hallott a szent pápáról, akiről a visegrádi országok polgárainak több mint négyötödének, 82 százalékának van kedvező véleménye. Magyarországon ez az arány 86 százalék, Lengyelországban 84 százalék, Szlovákiában 82 százalék, a "rendkívül szekuláris" Csehországban pedig 74 százalék.

Az intézet kitért arra is, hogy Szent II. János Pál pápa népszerűségében a korcsoport, a lakóhely és az iskolai végzettség szerinti bontásokban sem figyelhetők meg jelentősebb eltérések, Lengyelországban például éppen a 30 év alattiak körében a legmagasabb a népszerűsége (87 százalék).

Kimagasló Szent II. János Pál pápa népszerűsége a visegrádi országokban
Kimagasló Szent II. János Pál pápa népszerűsége a visegrádi országokban
Fotó: Közép-Európa Nézőpont Intézet

A Közép-európai Nézőpont Intézet szerint a magas népszerűségnek minden bizonnyal többes oka van, a vallási tanítástól, a hiteles személyiségen át a modern kommunikációs eszközök használatával megalapozott hírnévig.

Felidézik, Szent II. János Pál a kommunista totalitarizmus elleni fellépésre is használta hivatalát, majd a „szabad világban” kiemelt figyelmet szentelt tágabb pátriájának. Az összes közép-európai országot felkereste és éles jövőlátással fogalmazta meg bíztató, de egyben óvó szavait is - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink

„Valójában az Európai Unió autokratikus”

ĀAnna Wellisz: Az EU válik döntőbíróvá abban, hogy ki szabad és ki nem, miközben az Európában két legsikeresebb jobbközép kormány vezette Magyarországot és Lengyelországot autokratikusnak minősítették