Külföld

Az EU határozottan ellenzi Izrael annexiós terveit

 Az Európai Unió határozottan ellenez mindenfajta annexiós tervet, ugyanakkor fokozza diplomáciai erőfeszítéseit az izraeli-palesztin konfliktus további elmérgesedésének megakadályozására - közölte Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek videókonferenciáját követően tartott sajtótájékoztatóján, pénteken.

Az EU határozottan ellenzi Izrael annexiós terveit
Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: AFP/Adem Altan

A külügyminiszerek tanácskozásának a közel-keleti konfliktussal foglalkozó napirendjén szerepelt Izrael azon terve is, amely szerint magához csatolná a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepeket.

Josep Borrell sajtóértekezletén aláhúzta: a tagországok megerősítették a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés, tárgyalások útján elérni kívánt megoldás melletti támogatásukat. Ahhoz azonban, hogy ez lehetséges legyen, biztosítani kell a nemzetközi jog betartását, és el kell kerülni, hogy bármelyik fél egyoldalúan lépjen fel - húzta alá. „Arra kell törekednünk, hogy megakadályozzuk az annexióhoz vezető esetleges kezdeményezéseket” - fogalmazott.

Az unió a diplomáciai eszköztár valamennyi lehetőségét használni fogja, hogy mindenfajta egyoldalú és visszafordíthatatlan lépést megakadályozzon. A következő napokban megbeszélések várhatók az izraeli és a palesztin felek mellett az arab országokkal, valamint az Egyesült Államokkal egyaránt - tette hozzá.

Borrell elmondta, a tagországok sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Törökország még mindig nem válaszolt az Európai Unió azon felhívásaira, hogy szüntesse meg a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők feltárását célzó, illegális próbafúrásait Ciprus északkeleti részén. Az EU ismételten felszólította Törökországot, hogy a nemzetközi joggal összhangban tartsa tiszteletben Ciprus önállóságát - közölte a főképviselő.

Beszámolója szerint az EU nemtetszését fejezte ki amiatt is, hogy a török légierő lakott területeket érintően és tengeri berepülések révén többször megsértette Görögország légterét. Törökországnak kerülnie kell a fenyegető és a jószomszédi kapcsolatokat nehezítő cselekedeteket, és tartózkodnia kell az EU-tagállamok légtérének megsértésétől. A nemzetközi közösség minden tagjának tartózkodnia kell az olyan intézkedésektől, amelyek alááshatják a regionális stabilitást és biztonságot - húzta alá.

Borrell pénteken kiadott közleményében azt is bejelentette, hogy az Európai Unió és a spanyol kormány nemzetközi adományozói konferenciát szervez május 26-án a venezuelai és a szomszédos latin-amerikai országokban élő menekültek és bevándorlók megsegítésére.

Az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) támogatásával létrejövő konferencia célja, hogy tudatosítsa a soha nem látott válság mélységét, és forrásokat mozgósítson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült lakosság és az őket befogadó közösségek támogatására - közölte a főképviselő.
 

Kapcsolódó írásaink