Külföld

Gyurcsányék súlyos korrupciós ügyei jelentik a problémát Magyarországgal szemben

Az Európai Parlament csütörtöki, videokonferencia formájában megtartott ülésén szavazott a 2018-as pénzügyi évre vonatkozó zárszámadási jelentésekről Brüsszelben.

Gyurcsányék súlyos korrupciós ügyei jelentik a problémát Magyarországgal szemben
A bukott miniszterelnök „mossa kezeit”
Fotó: MH/Purger Tamás

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, a zárszámadások néppárti felelőse felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság zárszámadási jelentése fordulatot jelent az Orbán-kormánnyal szemben folyamatosan hangoztatott korrupciós vádaskodásokat illetően.

“A jelentés egyértelműen kimondja, hogy Magyarországgal kapcsolatban a 2010 előtti időszakban gyökerező rendszerszintű pénzügyi visszaélések és korrupciós ügyek jelentik a legfőbb problémát” - írta lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében a képviselő.

A mentesítési eljárás az Európai Parlament (EP) pénzügyi ellenőrzési eszköze, mellyel egyrészt vizsgálja az uniós intézmények szabályos működését, másrészt ellenőrzi az EU költségvetése végrehajtásának és felhasználásának hatékonyságát és törvényességét.

Az Európai Számvevőszék által elvégzett vizsgálatot követően az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) illetékes az ellenőrzést lefolytatni, melynek alelnöke Deutsch Tamás, egyúttal az EP zárszámadási jelentésének néppárti felelőse is. A mentesítési eljárást a zárszámadási jelentések plenáris elfogadása zárja le.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő
Fotó: MH

„A jelentésből megállapítható, hogy a 2010 előtti szocialista-liberális kormányzás idejére vezethető vissza a rendszerszintű problémák megjelenése. A szabálytalanságok, visszaélések kiugró növekedése is 2007-től erősödött, a közbeszerzési eljárásokban az összeférhetetlenség ellenőrzésének rendszerszintű hiányát állapította meg a jelentés, mind a strukturális, mind a mezőgazdasági alapok esetében” - mondta el Deutsch Tamás a parlamenti szavazások kapcsán.

Az EP csütörtöki plenáris ülésén elfogadott ellenőrzési jelentésben az áll, hogy 2018-ban még mindig a szocialista-liberális kormányzás súlyos korrupciós ügyei és visszaélései jelentik a legfőbb problémát Magyarország esetén. A zárszámadás úgy fogalmaz, hogy az Orbán-kormány vállalt kötelezettséget arra, hogy orvosolják a helyzetet, beleértve egy könyvvizsgáló cég megbízását a közbeszerzési eljárások felülvizsgálatára - tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Kapcsolódó írásaink

Brüsszelben ismét hazánk lesz a téma

ĀOrbán Viktor közölte, leköti a járvány elleni harc, ezért Varga Judit képviselné a kormányt az EP-vitában – Szijjártó Péter Guy Verhofstadtot bírálta