Belföld

Folyamatosan csak hárítja a felelősséget a baloldal

Hétértékelő. Mint cseppben a tenger, úgy mutatja a liberális városvezetés sajátosságait Karácsony mentegetőzése a Pesti úti idősotthon ügyében – véli Kiszelly

Ez a velünk élő demszkyzmus: minden, ami jó, nekem köszönhető, ami pedig rossz, az a kormány hibája – írta le Karácsony Gergely és társai politikáját Kiszelly Zoltán politológus.

Folyamatosan csak hárítja a felelősséget a baloldal
Szakértelem helyett. A 2010 előtti világot hozza vissza Karácsony Budapesten
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Recseg-ropog az Európai Unió, próbálják egyben tartani, csakhogy az eddigi eszközök nem igazán működnek – foglalta össze lapunknak az elmúlt hét fejleményeit Kiszelly Zoltán. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke korábban közölte, nem ütközik az uniós jogba a koronavírus-törvény, a politikus egy tegnapi lapinterjúban ugyanakkor már finomított a véleményén, mondván, továbbra is figyelik a magyar helyzetet. Kiszelly szerint azonban ezzel Jourová csak újra beismerte, nem sértünk uniós jogot, vagyis nem cáfolt, hanem megerősített. Ettől még a fenyegetés, a zsarolás, a perlés folytatódik, ezzel dolgoznak Brüsszelben – mutatott rá.

Az elemző hangsúlyozta: a kormány 2010 óta minden, a Soros-hálózat által kritizált törvény esetében fel tudott mondani európai precedenseket. Igaz ez a mostani szabályozásra is, ezúttal is nyugati példákat követünk. Csakhogy továbbra is harcolunk a szuverenitásunkért, valójában ezért támadnak. Pedig osztjuk az európai értékeket, és összhangban vagyunk az európai joggal, politikánkat pedig a gazdasági eredmények is igazolják. Nyugaton eközben – függetlenül a koronavírus-járványtól – nőtt az adósság, az emberek elszegényednek, s mivel az elit félti az uralmát, elnyomják az általunk vitt, valós alternatívát. A Soros-hálózat kevesebb hasznot lát a nemzeti politikából – jegyezte meg.

Jourová kvázi jóváhagyása az Orbán Viktort lényegében lenácizó Donald Tusk EPP-elnököt is kínos helyzetbe hozta. A Néppárt azonban Kiszelly szerint sok mindent kibír, valójában egy hatalmi konstrukció, sajnos már nem értékalapon működik. A vezetésnek pedig szüksége van a magyarokra, ráadásul sokan velünk értenek egyet, például a franciák, a spanyolok és az olaszok. Így aligha most következik be a szakítás.

Közben nagy döntés előtt áll az unió. A fő kérdés, hogy befejezik-e az európrojektet, mögé téve a szükséges jogi és gazdasági keretet, például a közös adópolitikát, vagy felszámolják az egészet. Enélkül ugyanis az eurózónát csak adósságnöveléssel lehet fenntartani, csakhogy ez már a határokhoz ért. Mindenesetre az elemző úgy véli, rosszabb lesz a mostani válság után Nyugaton, tovább nőnek a terhek, az életszínvonal pedig csökken.

Még szerencse, hogy nincs eurónk – fűzte hozzá Kiszelly, kitérve arra, hogy a patrióta gazdaságpolitika azokat támogatja elsősorban, akik igyekeznek, tanulnak és dolgoznak, s így tudnak egyre többet elérni. Nem segélyben gondolkodunk, hal helyett hálót ad a kormány. Vidéken egyébként már újraindult az élet, működnek az autógyárak is. Kezdődhet a kilábalás, amit erősíthet a belföldi turizmus iránti lelkesedés.

Ez a velünk élő demszkyzmus: minden, ami jó, nekem köszönhető, ami pedig rossz, az a kormány hibája – írta le Karácsony Gergely és társai politikáját. A Pesti úti idősotthonért Kiszelly szerint nem a kormány, hanem egyértelműen a főváros a felelős, ez az ügy, mint cseppben a tenger, mutatja, inkább magára költi a pénzt a liberális vezetés, az intézmények működtetése nem annyira fontos. A projekteket szeretik, erre utal az is, hogy a BKK-nál ismét veszekedés indult a beruházásokért. Mindez a régi, 2010 előtti mentalitás, akkoriban a 4-es metróra ment a nagy pénz, jött vele a korrupció, minden más meg lerohadt. Ezt nevezik ők szakértelemnek – részletezte Kiszelly.

A politológus úgy véli, nem fogják elfelejteni az emberek, hogy Karácsony miket hibázott ebben az időszakban, ráadásul bizonyosan lesznek még ilyen problémák. Ami a budapesti esetleges járványügyi lazításokat illeti, Karácsony ebben sem vállal felelősséget. A kormány álláspontja világos, vidéken kezd, vagyis létezik egy menetrend. A főpolgármesternek az a baja, hogy különbözni akar, nem együttműködni, mindenáron konfliktusban gondolkodik, akárcsak az egész ellenzék. Ez egy feloldhatatlan ellentmondás. Szánalmas, amit a baloldal csinál, az emberek sem kérnek ebből, ez látszik a felméréseken – fogalmazott a politológus.

Kapcsolódó írásaink

Másik bolygón él a baloldal

ĀHétértékelő. A fővárosi vezetés későn lépett a védekezésben, máskor pedig előkészítetlenül és meggondolatlanul – véli Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója

Új Soros-terv: lopakodó föderalizáció

ĀHétértékelő. Félrekezeli a válságot az Európai Unió, az elmúlt tíz év jól mutatja, hogy csak a munkaalapú társadalomnak van jövője, ezért nálunk kitarthat a korábbi lendület – mondta Kiszelly Zoltán