Külföld

Újabb liberális NGO készített álszakértői jelentést Magyarországról

Néhány napja jelent meg a Bertelsmann Alapítvány „Transformation Index (BTI)” elnevezésű, 137, a készítők meghatározása szerint átalakulásban lévő országról készített tanulmánycsomagja. Az elemzés minden valóságot nélkülöző, lesújtó képet ad Magyarországról: a szerzők szerint a 2006-2010 közötti Gyurcsány-Bajnai időszakhoz képest szinte az összes kategóriában (49-ből 44-ben) jelentősen romlott Magyarország és a kormányzat teljesítménye. Így a szerzők értékelése alapján hazánkat több mutatóban már olyan országok is beelőzik, mint Afganisztán, Irak, Sierra-Leone vagy Kelet-Timor. Az Alapjogokért Központ elemzése.

Újabb liberális NGO készített álszakértői jelentést Magyarországról
A szerzők szerint a Gyurcsány-Bajnai kabinet szinte minden területen jobban teljesített, mint a mostani kormány
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Alapjogokért Központ részletezi, hogy a nyilvánvalóan politikai szándékkal megírt jelentés hazánkról szóló fejezetét szinte teljes egészét a Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott Political Capital munkatársai készítették. A jelentés készítőinek háttere, az abban alkalmazott tudományosnak álcázott módszertan, az értékelés elfogult politikai, a valósággal köszönőviszonyban sem álló megállapításai hasonlóak az elmúlt hetekben megjelent több, liberális NGO által készített „független” jelentésben foglaltakkal. Ezek a politikailag elfogult és a valóságtól teljes mértékben elrugaszkodott, a szakmaiság köntösébe bújtatott anyagok súlyosan károsítják Magyarország megítélését. Ez egy újabb példa a nyílt társadalom hálózatának működésére, hiszen az elmúlt időszakban több hasonló, Magyarországot bíráló jelentés is készült – elég csak a Freedom House demokráciát, a World Justice Project jogállamiságot, vagy az International Budget Partnership költségvetés átláthatóságát vizsgáló jelentésére gondolnunk.

A tanulmány néhány szélsőséges megállapítása:

– A szerzők szerint Magyarország mind a monetáris politika, mind a fiskális politika terén rosszabbul teljesített az elmúlt 10 évben, mint 2006 és 2010 között a Gyurcsány-Bajnai kabinetek alatt.

– A kormányzás minősége, átláthatósága, nyitottsága és hatékonysága területén (Governance Index) hazánk 2006-ban a 14., 2020-ban viszont már csak a 93. helyen állt. Ebben a mutatóban olyan országok előzik meg hazánkat, mint Afganisztán, Angola, Honduras, Mozambik, Zambia, Banglades, Pápua-Új-Guinea, Gabon, Sierra Leone, Togo, Etiópia, Burkina Faso, Dzsibuti, Niger, Libéria, Malawi, Kolumbia, Kelet-Timor, Gambia vagy éppen Benin.

– Egy hasonló mutató, a „Governance Performance„ terén szintén hatalmas zuhanást könyvelt el Magyarország. Míg 2006-ban a 11. volt, 2020-ban már csak a 82. helyre tudott felkapaszkodni. Olyan erős és stabil kormányzattal rendelkező országok is magasabb pontszámot kaptak, mint polgárháborútól sújtott Irak, Ukrajna vagy éppen a nemrég puccsot végrehajtó Bolívia.

– A szerzők szerint Magyarországon a kormány a közigazgatási bíróságok bevezetését tervezi, miközben ez már több mint egy éve lekerült a napirendről.

A jelentést készítők nem véletlenül elfogultak a 2006 és 2010 közötti időszakkal kapcsolatban. Az összeállításáért felelős Bertelsmann Alapítvány korábban a Bajnai Gordon neve által fémjelzett Haza és Haladás Alapítvány nemzetközi partnere volt, mely szervezetből nőtt ki Bajnai pártja, az Együtt. Az elemzést készítő cég pedig nem más, mint a Nyílt Társadalom Alapítvány által finanszírozott Political Capital. További érdekesség, hogy a jelentést készítők között megtalálhatjuk Orosz Annát, a Momentum politikusát, aki a 2019-es önkormányzati választáson Újbudán szerzett egyéni mandátumot, majd a kerület alpolgármestere lett.

Az Alapjogokért Központ teljes elemzése itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom