Külföld

Felpörgetné a migrációt a baloldali olasz kormány

A jobboldali ellenzéket és a szakmai szervezeteket is felháborítja, hogy az olasz kormány félmillió illegális bevándorló státuszának rendezésével kezelné a koronavírus miatti munkaerőhiányt az agrárszektorban.

Felpörgetné a migrációt a baloldali olasz kormány
Félmillió illegális bevándorlót akarnak letelepíteni, Salvini pártja aláírásgyűjtésbe kezd, hogy megakadályozzák (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anne CHAON

A volt belügyminiszter, Matteo Salvini nevével fémjelzett biztonsági csomag megsemmisítésére törekszik a baloldali kormány az Olaszországban illegálisan tartózkodó félmillió bevándorló jogi státuszának rendezésével – írják a jobboldali napilapok.

A kezdeményezést a Matteo Renzi vezette – a Demokrata Pártból kivált – Élő Itália politikusa, Teresa Bellanova agrárminiszter nyújtotta be, hivatkozva mezőgazdasági idénymunkákat elvégzők hiányára. Az Öt Csillag Mozgalom két szárnyra szakadt a migránsvitában: a Luigi Di Maio-féle, jobbra húzó ág nem támogatja a feltételek nélküli legalizálást, a Roberto Fico féle balszárny azonban Renzi bevándorláspolitikájának kiszolgálójává vált.

A rendelet a mezőgazdasági szövetkezetek felháborodását is kiváltotta. Míg Németország, Franciaország, és Spanyolország román és lengyel vendégmunkásokkal oldotta meg mezőgazdaság munkaerő hiányát, addig Olaszország a bevándorlóknak adna elsőbbséget.

Salvini bejelentette, pártja, a Liga kész több millió aláírás megszerzésére, hogy megfékezze Bellanova javaslatát. A több százezer bevándorló jogi státuszának rendezése súlyos sértés az Olaszországban legálisan tartózkodó 5 millió bevándorlóval, a 2 millió munkanélkülivel és a 200 ezer, engedélyre várakozó mezőgazdasági munkással szemben – közölte.

Tüntető vállalkozók, kereskedők és szállodatulajdonosok lepték el tegnap a Róma szívében található Piazza di Spagnát. A divat és luxusvilág szimbolikus színhelyét, a lépcsősort közel 200 demonstráló foglalta el, a kormány és a római önkormányzat elleni tiltakozásul. Május 18-án a legfrissebb kormányrendelet értelmében a via Condotti luxusboltjai, illetve számos kereskedelmi, vendéglátóipari egység is kinyithat.

A tulajdonosok úgy vélik két havi nullás bevétel után a beszállítók, munkabérek, albérleti díjak kifizetésére nincs fedezete a vállalatoknak. Vissza nem térítendő támogatásokra, a bérleti díjak csökkentésére, az adóterhek enyhítésre lenne szükség a kereskedelmi szektor életben maradásához.

Az olasz kereskedelmi szövetség, a Confcommercio felmérése szerint 270 ezer vállalkozás a csőd küszöbén áll, amennyiben nem jut azonnali állami segítséghez. A vészjósló adatok elsősorban a kisvállalkozásokra, a ruházati boltokra, éttermekre, szállodákra, kávézókra és a szépségápolási szektorra vonatkoznak.

Kapcsolódó írásaink