Külföld

Huszonkétezer szignó veszett el az SZNT aláírásgyűjtésén

Órákra leállt a támogatókat regisztráló alkalmazás a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított aláírásgyűjtés hajrájában - mondta az akció kampányfőnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Huszonkétezer szignó veszett el az SZNT aláírásgyűjtésén
Bár összegyűlt az egymillió aláírás a Székely Nemzeti Tanács felhívására, csak három uniós ország - Magyarország, Románia és Szlovákia - hozta a jogszabály által elvárt minimális aláírásszámot
Fotó: MH/Katona László

Pesty László közölte: a leállás két és fél óráig tartott, ami az informatikusok becslése szerint a határidő vége előtti, nagy aktivitású periódusban körülbelül 22 ezer aláírás kiesésével járt.

A digitális aláíró felületet az Európai Bizottság bocsátotta a kezdeményezés rendelkezésére egy évvel ezelőtt - emlékeztetett. A leállás azzal magyarázható, hogy a honlap nem bírta a terhelést, nem volt felkészülve ilyen nagy mennyiségű látogatóra - fűzte hozzá.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti jellegzetességeire is.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és egy év alatt egymillió szignónak kellett összegyűlnie, legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Bár összegyűlt az egymillió aláírás, csak három uniós ország - Magyarország, Románia és Szlovákia - hozta a jogszabály által elvárt minimális aláírásszámot.

Kapcsolódó írásaink