Külföld

IM-államtitkár: Európa a válságokból mindig megerősödve került ki

Európa a válságokból mindig megerősödve került ki - fogalmazott az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára az idén online térben rendezett Európa-nap programjai között szombaton közzétett videoüzenetében.

IM-államtitkár: Európa a válságokból mindig megerősödve került ki
Steiner Attila hangsúlyozta: a koronavírus-világjárvány Európát is megrázza, de hetven éve a Schuman-nyilatkozat is rendkívüli időkben született
Fotó: MH/Purger Tamás

 Steiner Attila hangsúlyozta: a koronavírus-világjárvány Európát is megrázza, de hetven éve a Schuman-nyilatkozat is rendkívüli időkben született.

Akkor, az alapítók a nehézségek helyett a lehetőséget látva fektették le a közös Európa alapjait - mondta. Úgy fogalmazott: a mostani helyzetben látszik, hogy Európa ellenállóképességének alapja az egyes tagállamok szoros együttműködése.

Nem több, hanem ellenállóbb, és erős nemzetekre épülő Európára van szükség - emelte ki.

Szintén videoüzenetben üdvözölte az online program követőit Dobrev Klára (DK) és Járóka Lívia (Fidesz), az Európai Parlament két magyar alelnöke. Dobrev Klára úgy fogalmazott: Magyarországnak barátokra és szövetségesekre van szüksége, „nekünk, magyaroknak elsősorban az európai népek barátságára van szükségünk”.

Hozzátette: minden nap az Európai Egyesült Államokért küzd, „egy olyan erős közösségért, amely képes megvédeni minket, ha kell harcol értünk és segít sikeressé tenni a hétköznapjainkat, emberként, magyarként, európaiként”.

Járóka Lívia Sopronban, a Páneurópai Piknik helyszínén készített videojában arról beszélt, hogy az egykori szögesdrót nemcsak a trianoni békeszerződés tragédiáját vagy a soproni emberek hűségét jelképezi, hanem „a '89-es eufórikus napokat” is, amikor a kommunizmus véget ért és a 2004-es EU-csatlakozást is.

Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt nehéz hetek vannak az európaiak mögött és nehéz hónapok következnek abban az Európában, ahol ma minden negyedik ember szegénységben él. Mint mondta: az EP első roma származású alelnökeként külön missziója ezeknek az embereknek a képviselete.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a műsorban adott interjúban hangsúlyozta: az Európa-nap az európai egység, szolidaritás és béke ünnepe. Arról szól, hogy sokkal több a közös érték és érdek, sokkal több dolog köti össze az európai nemzeteket, mint ami szétválasztja őket - közölte.

A szolidaritásra mint európai értékre felhívva a figyelmet arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány idején Magyarország is küldött a legnehezebb helyzetben levő országoknak védőfelszerelést, segített hazahozni harmadik országokból ott ragadt embereket. Rámutatott: a járványhelyzet az összes európai országot egyszerre érintette, „mégis a kezdeti hezitálás után előjött a szolidaritás, és egymást segítve próbálunk kijutni a helyzetből”.

Az Európa-napot május 9-én tartják, mert hetven évvel ezelőtt ezen a napon fektette le az európai országok közötti együttműködés alapjait Robert Schuman történelmi jelentőségű nyilatkozata.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által idén a koronavírus-járvány miatt az online térbe szervezett programok közt volt torna Béres Alexandrával, babakoncert Szalóki Ágival, este pedig Molnár Ferenc Caramel ad koncertet.
 

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Sok sikert, Európa

ĀSohasem volt olyan szükség az együttműködésre, mint éppen most az európai országok között - mondta a miniszterelnök + VIDEÓ