Külföld

Európa „bevételére” készülnek a székelyek

Hosszú Katinka is benne lesz az új kampányban, a nemzeti régiós kezdeményezést elindítói okkal bíznak abban, hogy Brüsszel új határidőt ad, s Varga Judit is ezt kéri

Nagyon visszatetsző lenne Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint, ha az Európai Bizottság (EB) nem tenné lehetővé a további szignógyűjtést a körülmények ellenére begyűjtött 1,2 millió aláírás fényében; Pesty László kampányfőnök szerint a fő, hogy megfontoltan válasszák ki azt a négy országot, ahol kampányolni fognak.

Európa „bevételére” készülnek a székelyek
Számít az ellenszélre Izsák Balázs
Fotó: Székely Nemzeti Tanács Faceboo

1 008 966 aláírásnál állt meg az online számláló lapzártánk után, csütörtök éjfélkor, a nemzeti régiók­ról szóló európai polgári kezdeményezés határidejének percé­ben. Őrületes hajrával csaknem 200 ezer szignó futott be az utolsó napon, ehhez jön még hozzá a korábban papír alapon összegyűjtött mintegy negyedmillió.

A gond az, hogy bár a szervezők számos felmerült nehézség ellenére – mint a papíralapú gyűjtést derékba törő koronavírus-járvány kitörése, az EB által átadott szoftver és szerverek hibái – valószínűleg teljesítették az egymillió érvényes támogatásra vonatkozó feltételt, a szükséges minimumszámot nem sikerült hozni, csupán három uniós országban: hazánkban, Romániában és Szlovákiában. Arra az április 7-én benyújtott kérésükre, hogy egy új időpontban folytathassák a szignógyűjtést, az EB várha­tóan csak május 15-én ad részletes választ, bár a kiszivárgott információk szerint egy ezt támogató rendelettervezetet fog benyújtani – mondta lapunknak bizakodva az SZNT elnöke, aki szerint nagyon visszatetsző lenne egy elutasítás, hiszen hasonló esetben egy, ugyancsak az online felület problémáival küzdő 2012-es polgári kezdeményezés már kapott hosszabbítást az EB-től. Hozzátette: tudja, hogy lesz „ellenszél”, hiszen az ellenérdekelt államok mellett az euró­pai közhangulat egy része is úgy áll a kérdéshez, hogy az egyébként uniós szerződésben rögzített kulturális sokszínűség letéteményesei az egyes államok, az SZNT szerint viszont Katalónia, Baszkföld, Székelyföld vagy Korzika nélkül Európa nem lenne ugyanolyan.

Mindenki azon töri most a fejét, mi lesz a hiányzó négy országgal, ha megkapjuk a halasztást – tette hozzá lapunknak Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke, kiemelve: alapos, józan megfontolás után, a kampányt segítő szakértőkkel egyeztetve kell kiválasztani azt a négyet, amelyikben kampányolnak, hiszen az összes országra nem lenne elég idejük, pénzük, energiájuk. „Csak egy dobásunk lesz, s ezt nem lehet elszúrni” – fogalmazott Pesty. Mint mondta, az első európai kampányra szánt reklám­szpot Hosszú Katinka főszereplésével már el is készült – a „Vaslady” ingyen és egy perc gondolkodás nélkül vállalta a szerepet –, de külföldi sztárokban is gondolkodnak, az elsődleges szempont az ismertség és az, hogy hány embert érnek el a közösségimédia-felületeiken.

A hosszabbítás mellett állt ki Facebookon Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki szerint, ha az EB-nek valóban fontos az európai polgárok véleménye, akkor nem tehet mást; hasonló közleményt adott ki az LMP is. Az RMDSZ is biztosította további segítségéről az SZNT-t.

Kapcsolódó írásaink