Külföld

Újabb csapás az olasz kormánynak

Bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a jobbközép ellenzéki koalíció Alfredo Bonafede igazságügyi miniszter ellen.

Újabb csapás az olasz kormánynak
A milánói metrón matricákkal jelzik az utasoknak a kötelező távolságot
Fotó: AFP/Miguel Medina

Márciusban a börtönökben kitört lázadások következtében a miniszter elrendelte, hogy számos elítélt bűnöző házi őrizetben tölthesse a karantén idejét. Későbbiekben fény derült arra, hogy egészségügyi vészhelyzetre és a túlzsúfoltságra hivatkozva 376 maffiavezér és hírhedt gyilkos térhetett vissza családja körébe, a bűnszövetségeik gócpontjába. A Cosa Nostra, a Camorra és a 'ndrangeheta maffiafőnökeiről, a kábítószer-kereskedelem nemzetközi irányítóiról, valamint az uniós forrásokat megcsapoló maffiák hírhedt alakjairól van szó. 

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint az ország nem tűrhet meg egy olyan minisztert, aki gyalázatos döntésével megnyitotta a börtönkapukat a maffiavezérek előtt, értelmetlenné téve ezáltal az állami tisztviselők korábbi erőfeszítéseit, és megalázva az áldozatok családtagjait. 

A bizalmatlansági indítványhoz csatlakozik a Matteo Renzi-féle, kormánypárti Élő Olaszország is, amelynek politikusai több ízben elhatárolódtak az Öt Csillag Mozgalom tárcavezetőjének döntéseitől. Renzi ultimátumot adott Giuseppe Conte kormányfőnek. Emlékeztette, továbbra is a kiválást fontolgatja, döntésében pedig Bonfede sorsa is befolyásolja majd.

Mindeközben a migrációs helyzet sem javult: már két karanténhajót kellett Palermóba küldeni a folyamatosan áramló illegális bevándorlók elkülönítésére, és a Szlovéniával határos Friuli Venezia Giulia tartomány biztonsági tanácsosa, Pierpaolo Roberti is arról számolt be, hogy aggasztó a nyomás a balkáni útvonalon.

Kapcsolódó írásaink

Olaszország megpróbál újraindulni

ĀKétszáz alá csökkent a napi halálozások száma - Az újraindulás mintegy 4,5 millió olasz munkába állását jelenti a járványhelyzetben eddig otthon maradt 7,8 millió dolgozóból

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom