Külföld

Trump migrációs politikája - A célhoz közel, mégis félúton

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése Donald J. Trump amerikai elnök illegális migrációval szembeni politikáját veszi górcső alá az idei elnökválasztáshoz közeledve.

Trump migrációs politikája - A célhoz közel, mégis félúton
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP

Miközben a republikánus elnök retorikáját és intézkedéseinek tartalmát illetően egyértelműen szigorúbb bevándorláspolitikát kívánt megvalósítani elődjeinél, 2016-os ígéretei jelentős részét nem tudta teljesíteni az amerikai alkotmányos intézményrendszer sajátosságai (fékek és ellensúlyok), az ebből fakadóan erős és kiterjedt jogosítványokkal rendelkező bírói hatalmi ág aktivizmusa, illetve a Demokrata Párt illegális bevándorlással szemben liberális és megengedő attitűdje miatt - írják az elemzésben.

Részletezik, hogy hátráltató tényezőként jelentkezett még, hogy az amerikai média egy része és civil jogvédő szervezetek minden lehetséges eszközzel és fórumon igyekeztek megakadályozni, illetve lassítani Trump bevándorláspolitikai napirendjének előmozdítását. Ezen okokból nem valósult meg a praktikus funkció mellett szimbolikus erővel bíró fal megépítése az amerikai-mexikói határszakaszon, de példaként említhető a területi elv alapján könnyedén megszerezhető amerikai állampolgárság ügye is, amely tömeges visszaélésekre ad lehetőséget az országban illegálisan tartózkodók számára. Mivel Trump nem tudta átvinni az elképzeléseit, valószínűsíthető, hogy a 2020 novemberében esedékes elnökválasztás kampányhajrájában ismét előkerülnek a szigorító intézkedések a republikánus jelölt részéről.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink