Külföld

Elképesztő véghajrá a nemzeti régiókért

Szerda estére meglett az egymillió szignó, de a hét helyett csak három uniós országból; ám a szervezők úgy értesültek, van esély a határidő meghosszabbítására.

Elképesztő véghajrá a nemzeti régiókért
A kezdeményezés célja, hogy nagyobb mértékű pénzügyi önrendelkezéshez jussanak olyan régiók, mint például Székelyföld és Csallóköz (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Igazi aláíráscunamit generált az Irdala.hu felület nagypénteki beindítása: a szerdai nap második felében 12 óra alatt százötvenezer feletti szignó gyűlt, még úgy is, hogy időnként leálltak a túlterheltségtől a szerverek – fogalmazott lapunknak Pesty László, a nemzeti régiós euró­pai polgári kezdeményezés kampányfőnöke.

Ugyanakkor a nagy számok miatt kiderült az is, hogy az Európai Bizottság által biztosított felület maga is hibás volt: a „nem vagyok robot” ellenőrzőkódot hibásan generálta, emiatt sokan nem tudták aláírni a kezdeményezést. Erről természetesen küldtek jelzést Brüsszelbe – mondta a kampányfőnök. A szerverleállások is rendszeresek voltak, Pesty szerint csak a szerdai kétórás kiesés miatt huszonkétezer aláírás hiúsult meg, szerda este negyed tízre mégis meglett a szimbolikus egymillió.

Mint Pesty kiemelte, Stockholmtól Palermóig pártállástól függetlenül összefogtak a magyarok. Egyetlen kivételt említett: a DK-t, amelynek részéről Bauer Tamás egy hetvenes évek áporodott légkörét idéző interjúban nemrég arról beszélt, hogy a kormánypárt és minden ellenzéki párt nacionalista a sajátján kívül, és hogy az autonómiakezdeményezés esélytelen. Úgy látszik, nekik semmi sem drága – kommentálta Pesty.

Ami a határidőt illeti: Dabis Attila, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja lapunknak elárulta: bár április 7-én levélben kérték a többi polgári kezdeményezéssel együtt a terminus meghosszabbítását a koronavírus-járvány miatt, amely a papíralapú gyűjtést tette lehetetlenné, erre hivatalos választ még nem kaptak, olyan jelzéseket azonban igen, mint hogy valószínűleg ezt a kérést teljesíti majd a bizottság oly módon, hogy egy későbbi időpontban újra gyűjthetnek majd. Az SZNT félévnyi halasztást kért, de lehet, hogy a koronavírus miatti korlátozások két hónapját veszik majd alapul – tette hozzá.

Akárhogy is, jól jön majd a pluszidő, ugyanis a szabályok szerint összesen hét uniós országban kellene egy bizonyos minimumszámot is teljesíteni, ez az SZNT-nek azonban csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült. Most tehát, amíg várhatóan jövő hét végén dönt a bizottság a halasztásról, addig az SZNT is fellélegezhet, és a szervezőknek lesz idejük előkészíteni a terepet és erőforrásokat gyűjteni a külföldi kampányokhoz – mondta Dabis, aki szerint az érdekelt közösségek közvetlen megszólítására helyezik majd a hangsúlyt. Ismert: az SZNT által indított kezdeményezés célja, hogy nagyobb mértékű pénzügyi önrendelkezéshez jussanak azon régiók, mint például Székelyföld és Csallóköz, amelyekben valamely őshonos nemzeti közösség a többséget képezi, de hasonló régió a lengyelországi Szilézia vagy a franciaországi Bretagne, így ezekből a régiókból is lehet számítani később szignókra.

Kapcsolódó írásaink

„Új századot nyithatunk”

ĀVéghajrában az aláírásgyűjtés a nemzeti régiók önrendelkezését célzó kezdeményezéshez – Szili Katalin mindenkit arra biztat, segítse az idősebbeket is a szignózásban