Külföld

Tarthatatlan állapotok Olaszországban

Az olasz hatóságok lefoglalták az Alan Kurdi és az Aita Mari NGO-hajókat, miután a koronavírus-vészhelyzet és a lezárt kikötők ellenére is folytatták a mentést a Földközi-tengeren. Az olasz parti őrség ellenőrzése során műszaki és működési szabálytalanságokat állapított meg, elégtelennek ítélte a civil hajók állapotát, majd felfüggesztette működésüket.

Tarthatatlan állapotok Olaszországban
Az Aita Mari nevű migránsmentő hajót is lefoglalták az olasz hatóságok
Fotó: AFP/NurPhoto/Gabriele Maricchi

A német Sea-Eye civil szervezet zaklatásként értékeli az olasz hatóságok beavatkozását. Úgy véli, az olasz kormány célja az életmentésre fordított erőfeszítések megfékezése. Az Alan Kurdi legutolsó kihajózása előtt teljes műszaki ellenőrzésen esett át – állítja a szervezet. A Sea-Eye Berlin közbelépését kéri a helyzet mielőbbi tisztázására.

Május hónapban 604, az év eleje óta 4069 bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül az olasz partokra. Tavaly, Matteo Salvini belügyminisztersége alatt ugyanebben az időszakban 842 személy lépett olasz szárazföldre – közölte az Il Giornale napilap. A bevándorlóknak a Rubattino karanténhajón való elhelyezése havi 1 millió 200 ezer eurójába kerül az olasz államnak.

„Lampedusa az összeomlás szélén áll, mi ez, ha nem vészhelyzet, hogy beszélhetünk újraindulásról?” – jelentette ki kétségbeesve Salvatore Martello polgármester. A sziget partjait ostromló hajók ellehetetlenítik az életet, mivel az újonnan érkező bevándorlók karanténban való elhelyezésére a továbbiakban nincs mód.

A szerda hajnalban érkező 156 személyt a mólón, a szabad ég alatt, a hatóságok ellenőrzésére bízva hagytuk – nyilatkozta az áldatlan állapotokról a sziget polgármestere. A szigetlakók növekvő félelmeiről számolt be Luigi Patronaggio, Agrigento helytartója is.

A növekvő számú érkezések magyarázata lehet a napokban megvitatásra került mezőgazdasági rendelet is. „Nagy valószínűséggel ösztönző erővel hat, hogy a kormány több százezer illegális bevándorlónak adna tartózkodási engedélyt” – nyilatkozta Patronaggio.

Kapcsolódó írásaink

Kettős teher alatt az olaszok

ĀLemondással fenyeget a miniszter, aki a bevándorlás legalizálásával rendezné a koronavírus okozta munkaerőhiányt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom