Külföld

Huszonkétezer aláírást akadályoztak meg az Európai Bizottság szerverei

A hibás digitális felület ellenére elképesztő tempóban gyűlnek az aláírások, Stockholmtól Palermóig összefogtak a magyarok – mondta lapunknak Pesty László, a nemzeti régiós európai polgári kezdeményezés kampányfőnöke.

Huszonkétezer aláírást akadályoztak meg az Európai Bizottság szerverei
A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését már több mint egymillióan aláírták
Fotó: MH/Katona László

Igazi aláíráscunamit generált az irdala.hu felület nagypénteki beindítása: a szerdai nap második felében 12 órában 100 ezer feletti szignó gyűlt, még úgy is, hogy időnként leálltak a túlterheltségtől a szerverek – fogalmazott Pesty – ugyanakkor a nagy számok miatt kiderült az is, hogy az Európai Bizottság által biztosított felület maga is hibás volt: a „nem vagyok robot” ellenőrzőkódot hibásan generálta, így sokan nem tudták emiatt aláírni a kezdeményezést.

„Hogy emiatt ezer, tízezer vagy százezer szignó veszett el, nem tudjuk” – fogalmazott a kampányfőnök, aki arra kért mindenkit, aki találkozott akár ezzel a problémával, akár a szerverleállással, azt a hibasoldal@gmail.com emailcímen jelezze, és küldjön az esetről képernyőfotót, hogy nyoma is legyen a dolognak. Minél több ilyen jelzést tudnak továbbítani Brüsszel felé, annál több érv lesz a határidő hosszabbítása mellett – mondta.

Ami a szerverleállásokat illeti: az informatikusok számításai szerint csak a szerdai szerverleállások miatt 22 ezer aláírás hiúsult meg, ami tetemes szám; a papír alapú szignókkal együtt mégis meglett szerda estére az egymillió. Azonban Pesty leszögezte: az esetleges elrontott aláírások miatt muszáj fölélőni ennek a számnak, és nem szabad még hátradőlni. „A nemzeti összefogás nem lehet karanténban” – mondta, kiemelve, hogy Stockholmtól Palermóig összefogtak a magyarok, jobboldaliak és baloldaliak egyaránt támogatták. Egyetlen kivételt említett: a Demokratikus Koalíciót, amelynek részéről Bauer Tamás egy hetvenes évek áporodott légkörét idéző interjúban nemrég arról beszélt, hogy minden ellenzéki párt nacionalista a sajátján kívül, és hogy az autonómiakezdeményezés esélytelen. Úgy látszik, nekik semmi sem drága – kommentálta Pesty.

Ismert: a Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés célja, hogy nagyobb mértékű pénzügyi önrendelkezéshez jussanak azon régiók, amelyekben valamely őshonos nemzeti közösség a többséget képezi (például Székelyföld és Csallóköz).

Kapcsolódó írásaink