Külföld

Róma tovább ösztönözné a migrációt

Bevándorlókkal pótolnák az olasz szociáldemokraták a járványhelyzet miatti munkaerőhiányt, miközben délen és északon is áradnak az emberek az országba

Tiltakozik az ellenzék, és a baloldali római kormányt is megosztja a mezőgazdaságban dolgozó illegális bevándorlók helyzetének rendezése. Két irányból is migrációs nyomás alatt van Olaszország.

Róma tovább ösztönözné a migrációt
Vasárnap óta ismét több százan érkeztek Lampedusára
Fotó: Facebook.com/salviniofficial

Rendezni kívánja Teresa Bellanova olasz agrárminiszter a májusi kormányrendeletben a mezőgazdaságban és háztartásokban dolgozó több százezer illegális bevándorló jogi státusát. A javaslat előzménye, hogy a koronavírus-járvány miatti szigorítások meggátolják a legálisan dolgozó vendégmunkások beutazását. Jelenleg hatszázezer, az intézmények számára „láthatatlan” személy él Olaszországban illegálisan, az év végére számuk 670 ezerre növekedhet. A hat hónapig érvényes, majd meghosszabbítható tartózkodási engedély jóváhagyása nem mindenkire, csak egyes szektorokra lenne érvényes. Az agrárminiszter a feketemunka és a maffia visszaszorítását reméli a tartózkodási engedélyek kibocsátásától. „Amennyiben a kormány tovább tétovázik, akkor a feketemunkaerő-toborzás és az ille­galitás cinkostársává és támogatójává válik” – nyilatkozta Bellanova a La Repubblica napilapnak.

A bevándorlás kérdése továbbra is megosztja a kormányerőket. Luciana Lamorgese belügyminiszter, valamint a Demokrata Párt támogatásáról biztosította az agrárminisztert, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) azonban úgy véli, nem ez a megfelelő pillanat a bevándorlók legalizálására. „A mezőgazdaság munkaerőhiányára a kereslet és a kínálat összehangolása jelenthetné a megoldást, nem a bevándorlók törvényesítése – véli Carlo Sibilia, az M5S képviselője.

Tiltakozását fejezte ki a jobboldali ellenzéki Liga vezetője, Matteo Salvini és az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni is, majd bejelentették, készen állnak, hogy minden eszközzel megakadályozzák az illegalitás terjedését elősegítő kormányrendeletet.

A jobboldali lapok úgy vélik, a rendelet nem a feketemunka eltörlését jelentené, hanem a munkadíjak leszorítását, miközben több százezren jogosultságot szereznének a társadalmi szolgáltatásokra. A rendelet újabb migránshullámot indíthat el Afrikából – írta a La Verità napilap.

Tegnapra virradóra újabb, migránsokat szállító hajók kötöttek ki az egyébként is túlterhelt Lampedusán. Toto Martello polgármester szerint a kis szigetet egyszerre sújtja a járvány, a gazdasági visszaesés és a migráció. Nem csak dél, észak is nyomás alatt van: az Il Giornale napilap szerint a balkáni útvonalon folyóként árad a migráció Olaszországba. „A római kormány a járványhelyzetben sem zárta le a határokat, az olaszokat állította le, nem a migránsokat” – írta az újság, melynek adatai szerint az utóbbi egy héten száznegyvenen léptek át a szlovén–olasz határon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom